– Hallituksen on kompensoitava EU:n eläinpalkkioiden viivästymisestä aiheutuva vahinko, Sari Essayah vaatii

4.7.2022 klo 15:15 Eduskunta Merja Eräpolku

Sari Essayah suomii hallitusta kovin sanoin EU:n eläinpalkkioiden maksatuksen viivästymisestä. Normaalisti joulukuussa maksettavat erät siirtyvät maksettavaksi ensi vuodelle. Taustalla on komission Suomelle antama huomautus, jonka vuoksi järjestelmään on pitänyt tehdä muutoksia.

– Maatilat kamppailevat ennennäkemättömän kustannuskriisin kourissa, kun Ukrainan sota ja energiakriisi ovat moninkertaistaneet tuotantokustannukset. Hallituksen tukitoimetkin ovat jääneet kovin kevyiksi ja tulevat myöhään, osin komission nihkeyden vuoksi. Tähän päälle EU:n eläinpalkkioiden myöhästyminen on monille tiloille katastrofaalinen uutinen, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah sanoo.

Komissio ei ole kiinnittänyt huomiota Suomen järjestelmän ongelmiin tarkastuksissaan ennen vuotta 2021. Komission vaatimat muutokset koskevatkin ainoastaan tätä vuotta, sillä ensi vuonna EU:n yhteisessä maatalouspolitiikassa siirrytään uudelle kaudelle ja edessä on joka tapauksessa mittavia muutoksia.

– Kyllä tämä herättää kysymyksen, olivatko vaaditut muutokset todella niin välttämättömiä, että ne oli toteutettava kiireellä lyhyeksi ajaksi aiheuttaen valtavasti lisäbyrokratiaa yhden erilaisen hakuvuoden osalta ja kaiken lisäksi maksatusten myöhästymisen, Essayah kummastelee.

On kohtuutonta, että suomalainen viljelijä joutuu Euroopan unionin hallinnollisten vaateiden maksumieheksi.

– On täysin kohtuutonta, että suomalainen viljelijä joutuu Euroopan unionin hallinnollisten vaateiden maksumieheksi.

Ruokavirasto on vakuuttanut, että asiaan vaikuttamiseksi on tehty kaikki mahdollinen, mutta komissio ei perääntynyt kannastaan.

– Ei ole kestävää, että kerta toisensa jälkeen maataloutta koskevissa neuvotteluissa voittaja on EU ja häviäjä suomalainen viljelijä. Suomen on terästäydyttävä EU-vaikuttamisessaan, muuten täällä tulee ennen pitkää nälkä, Essayah vaatii.

Essayah jätti asiasta hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen. Sen ovat allekirjoittaneet myös muut KD:n kansanedustajat.

 

Ylös