”Terveydenhuollon kriisiin on saatava ripeästi ratkaisu”, patistaa Päivi Räsänen budjettiriiheen valmistautuvaa hallitusta

2.8.2022 klo 19:41 Politiikka Merja Eräpolku

– Jos hallitus ei kykene tuomaan budjettiriihessä ratkaisua terveydenhuollon kriisiin, opposition on syytä tehdä asiasta välikysymys, toteaa lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen ja patistaa hallitusta päättäväisiin toimii.

Terveyspalveluista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén on pitkin kesää esittänyt vaatimuksia lisätä terveydenhuollon julkista rahoitusta muistuttaen, että suomalaiset maksavat poikkeuksellisen suuren osuuden terveysmenoistaan.

– Ministeri on viitannut myös siihen, että Suomen terveysmenot ovat selvästi pienemmät kuin muissa EU-maissa. Kenelle muulle vaatimukset on kohdennettu kuin ministerille itselleen ja hallitukselle, KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kummastelee.

Hän toteaa, että terveydenhuolto on vakavassa kriisissä, joka on peittynyt sodan ja energiakriisin varjoihin. Pula henkilöstöstä on johtanut toimipisteiden sulkemisiin, pitkiin jonotusaikoihin, päivystysten ruuhkautumisiin ja hoitajien uupumiseen.

Kiire on tehnyt paikoin hoitotyöstä selviytymistaistelua, josta aiheutuu virheitä ja potilasturvallisuuden vaarantumisia

– Kiire on tehnyt paikoin hoitotyöstä selviytymistaistelua, josta aiheutuu virheitä ja potilasturvallisuuden vaarantumisia, Räsänen kuvaa.

Kuva: Asmo Maanselkä

– Eduskuntaryhmämme on koko vaalikauden ajan patistanut hallitusta ratkaisemaan hoitajapula. Esitimme tälle vuodella puolen miljardin euron rahoitusta, mutta hallituspuolueet äänestivät vastaan. Tarvitaan lisää koulutuspaikkoja ja verotuksellisia kannusteita myös eläkkeelle siirtyneille ammattilaisille, joilla olisi intoa ja voimia keikkailla hoitotyössä, Räsänen vaatii.

Koronan aiheuttama hoitovelka ja edelleen jatkuva epidemia kuormittavat niin tehohoitoa kuin muuta terveydenhuoltoa. Alueilla tuskaillaan, mistä löydetään tarvittava henkilöstö syksyn neljättä rokotuskierrosta varten.

– Tässä tilanteessa hallituksen tulisi ripeästi lopettaa tarpeeton ja perusteeton henkilöstön rokotuspakko. Rokotteet kyllä ehkäisevät vaativan hoidon tarvetta, mutta eivät estä sairastumista eikä tartuttavuutta. Jokainen hoitaja tarvitaan nyt töihin.

Räsäsen mukaan alan houkuttelevuuden parantamiseksi on välttämätöntä katkaista niukkojen resurssien aiheuttama noidankehä. Työn kuormittavuutta voidaan vähentää lisäämällä työntekijöitä ja vetovoimaa lisätä parantamalla palkkausta.

Ylös