Peter Östman Ukrainan itsenäisyysjuhlassa Espoossa: Ukrainan kansakunta maksanut itsenäisyydestään äärimmäisen kovan hinnan

24.8.2022 klo 15:22 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman piti juhlapuheen Ukrainan itsenäisyyspäivänä Suomenojan Ukraine Aid -avustuspisteessä.

Kansanedustaja Peter Östman muistutti juhlapuheensa aluksi, että Ukrainan neuvostotasavallan parlamentti hyväksyi itsenäisyysjulistuksen 24. elokuuta 1991.

– Julistuksen teksti oli laadittu vasta edellisenä yönä. Neuvostoliitto natisi liitoksissaan ja oli hyvin epävarmaa, millaisen käänteen historia ottaisi, Östman kuvasi.

Epävarmuus oli suuri. Kenties ovi itsenäisyydelle olisi auki vain pienen hetken.

– Ukrainan itsenäistymisprosessissa ja Suomen tiessä itsenäiseksi kansakunnaksi on jotain hyvin samanlaista. Yhtäältä kokemus siitä, että vapaus, itsenäisyys, jopa eloon jääminen on hiuskarvan tai yksittäisten historian tapahtumien varassa.

– Toisaalta hieman kauempaa katsottuna sen kaiken voi nähdä myös johdatuksena. Voisi sanoa että näin tapahtui, koska Kaikkivaltias Jumala sen salli, Östman totesi.

Hänen mukaansa kärsimys yhdistää Suomea ja Ukrainaa.

– Molemmat olemme myös rajamaita. Sitä voi pohtia, minkä rajaseutuja: idän ja lännen, uskontojen vaiko imperiumien?

Östman mainitsi, ettei pidä ajatuksesta, että rajamaa ei itsessään ole oikein mitään.

– Me emme ole rajatapauksia – me olemme suomalaisia ja ukrainalaisia ja meillä on oikeus määritellä oma identiteettimme. Emme ole vain joidenkin suurempien voimien ja valtojen rajaseutuja. Meillä on oma tarinamme, omat sankarimme ja oma tehtävämme. Me tiedämme, keitä olemme.

Meillä on oma tarinamme, omat sankarimme ja oma tehtävämme. Me tiedämme, keitä olemme. – Peter Östman ukrainalaisista ja suomalaisista

Östman kannusti ukrainalaisia.

– Teillä, ystävät, ei ole mitään hävettävää. Kenelläkään ei ole mitään oikeutta sanoa, etteikö Ukraina olisi oma kansakuntansa. Olette maksaneet ja yhä maksatte itsenäisyydestänne valtavan kovan hinnan.

– Rajamaat ovat aina tuoneet asukkailleen kärsimystä. Mutta toisaalta, rajalla oleminen tarkoittaa myös jännitteessä elämistä. Jännite myös synnyttää elämää.

– Tätä elämää me tänään haluamme toivottaa Ukrainalle ja ukrainalaisille.

Östman on toiminut tällä eduskuntakaudella sekä Ukraina- että Israel-ystävyysryhmien puheenjohtajana.

– En voi välttyä näkemästä yhtäläisyyksiä maidemme Ukrainan, Suomen sekä myös Israelin välillä. Myös Israel on kansa, joka asuu voimakkaiden vihollisten naapurissa; kolmen maanosan ja kulttuuripiirien leikkauspisteessä.

– En halua sanoa vain kauniita sanoja kansallisen identiteetin merkityksestä. Kristittynä uskon, että ihmisellä on suurempi merkitys ja identiteetti, kuin olla oman kansansa tai kieliryhmänsä jäsen.

Östman lausui, että jokaisen olisi tehtävä toisille kaikki se, minkä haluaisi toisten tekevän itselleen.

– Siihen meidät on myös kutsuttu. Tähän kutsuun olette te, rakkaat espoolaiset, vastanneet toimimalla ja auttamalla kun näitte ukrainalaisten hädän. Kiitos teille siitä!

Peter Östman kertoi, ettei olisi koskaan kyennyt arvaamaan, mitä kaikkea Suomen eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtajaksi suostuminen merkitsisi.

– Minulle on auennut aivan erilainen maailma ja todellisuus.

– Olen nähnyt paljon kärsimystä. Mutta olen myös saanut valtavasti uusia ystäviä. Olen myös vieraillut Ukrainassa. Olen tästä kaikesta syvästi kiitollinen.

Östman toisti presidentti Niinistön sanat tämän puheesta suurlähettiläspäivillä. ”Suomi ei unohda, että Ukraina taistelee paitsi omasta vapaudestaan, myös Euroopan arvojen ja periaatteiden puolesta. Tuki Ukrainalle ja ukrainalaisille jatkuu niin kauan kuin tarpeen on”, lainasi Östman Niinistöä.

– Tähän presidentti Niinistön sanomaan on helppo yhtyä. Slava Ukraini – eläköön Ukraina!

Kansanedustaja ja Kristillisdemokraattien 1. varapuheenjohtaja Peter Östman on sekä Ukrainan-että Israelin ystävyysryhmän puheenjohtaja eduskunnassa. Östman siirtyi tänään keskiviikkona 24. elokuuta Ukrainan itsenäisyyspäivän juhlasta Espoosta Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän kesäkokoukseen Turun Harjattulaan. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

Ylös