Kristillisdemokraateilta sata keinoa ruokaturvan ja huoltovarmuuden parantamiseksi

25.8.2022 klo 13:24 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit ovat tänään julkaisseet 100 keinoa ruokaturvan, kriisinkestävyyden ja huoltovarmuuden parantamiseksi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah esitteli tuhdin pelastuspaketin KD:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Turussa.

Kimmoke laajan keinovalikoiman luomiseksi on selvä: Tilanne sähkö- ja energiamarkkinoilla mutta myös Euroopan viljantuotannossa on turbulenttinen.

– Nämä ovat elintärkeitä ja ajankohtaisia, varsinkin siinä tilanteessa, että sähköä täytyy kenties jopa säännöstellä ensi talvena, Essayah sanoo.

Hän korosti tilanteen poikkeuksellisuutta: Suomeakin saattaa kohdata samanaikaisesti sekä energian hintakriisi että myöskin saatavuuskriisi.

Marinin hallitus on ollut kiinnostuneempi Keski- Euroopan vauraiden maiden energiapolitiikan virheiden paikkaamisesta kun omien kansalaisten arjen helpottamisesta.

KD:n kriisipaketissa on siksi toimenpiteitä, jolla tuodaan huojennusta sähkön ja energian hintaan sekä korjataan sähkön saatavuuteen liittyviä ongelmia.

– Energiaverkkojen toimintavarmuuteen tulisi kiinnittää ihan erityistä huomiota. Marinin hallitus on ollut kiinnostuneempi Keski-Euroopan vauraiden maiden energiapolitiikan virheiden paikkaamisesta kuin omien kansalaisten arjen helpottamisesta.

Kristillisdemokraattien kannattaa muun muassa sähkön arvonlisäveron alennusta. Samalla haluttaisiin toteuttaa Ruotsin mallin mukainen sähköveron alueellinen porrastus, jolla kompensoidaan siirtohintojen eroja.

– Harvan asutuksen ja pitkien välimatkojen maassa tietyt sähkönsiirtoyhtiöt ovat investoineet verkkoihin ja jopa yli investoineet. Niinpä siirtohinnoissa on hyvin suuria alueellisia eroja, Essayah perustelee.

Tässä tilanteessa tulisi hyödyntää teollisuuden ja myöskin sähköntuotannon hukkalämpöä.

Aurinkopaneeleiden, maa- ja ilmalämpöpumppujen ja varaavien tulisijojen asentamistyöt tulisi KD:n mukaan ottaa korotetun kuudenkymmenen prosentin kotitalousvähennyksen piiriin.

Kun venäläisen hakkeen tuonti on loppunut, niin hallituksen päätös turpeen nopeutetusta alasajosta on osoittautunut virheeksi.

– Nyt oikeasti pohditaan, että mitä sinne kattilaan voidaan laittaa. Huoltovarmuuden vuoksi ei ole varaa tinkiä tässä asiassa ja nyt on viimeinen aika korjata tätä virhettä, Essayah sanoo.

Ylös