”Kriisivalmiutta vahvistettava” – Päivi Räsänen ehdottaa kirjallisen varautumisoppaan lähettämistä suomalaisille

29.8.2022 klo 15:50 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen esittää tänään jättämässään kirjallisessa kysymyksessä toimia kansalaisten kriisivalmiuden ja kriisivarautumisen tason nostamiseksi.

Yksi keino olisi Räsäsen mielestä toimittaa joka kotitalouteen kirjallinen varautumisopas.

Räsänen viittaa Ruotsiin, jossa maan valmiusvirasto Myndigheten för samhällsskydd och beredskap toimitti vuonna 2018 jokaiseen kotitalouteen ohjekirjan ”Om krisen eller kriget kommer”, jossa kansalaisia neuvotaan toimimaan erilaisissa kriisitilanteissa.

Opas on saatavilla ruotsiksi, englanniksi ja monella muulla kielellä myös verkossa.

– Osa kansalaisista on varautunut varsin hyvin, mutta eivät kaikki.

Räsänen muistuttaa, että kansalaisten hyvä perusvarautumisen ja toimintavalmiuden taso voi kriisitilanteessa, esimerkiksi laajassa kyberhyökkäystilanteessa olla yhteiskunnan tärkein voimavara.

Kotien oma varautuminen lisää yhteiskunnan resilienssiä ja helpottaa viranomaisten toimintaa kriisissä. Kevään aikana tiedotusvälineet ja kansalaisjärjestöt tiedottivat ansiokkaasti kansalaisia kriisivarautumisen tärkeydestä konkreettisin ohjein.

– Osa kansalaisista on varautunut varsin hyvin, mutta eivät kaikki. Tiedotusvälineiden viesti ei tavoita lähellekään kaikkia. Kansalaisten kriisivalmiuden tasoa olisi hyvä nostaa ja ylläpitää nyt, Räsänen arvioi.

KD eduskuntaryhmä julkaisi viime viikolla sadan toimenpiteen listan huoltovarmuuden ja kriisivarautumisen parantamiseksi.

Ylös