KD-Lehden pääkirjoitus: Tuli sähköisku

2.9.2022 klo 15:31 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Sähkön hinta kipuaa nyt sellaista vauhtia, että tuleva talvi hirvittää. Viimeisinä keinoina on ehdotettu myös jakelukeskeytyksiä, mutta moni voi joutua itse katkomaan omaa sähkönkäyttöään ja säännöstelemään sitä selvitäkseen taloudellisesti.

Mutta miten teollisuus ja ruuantuotanto? Eräältä viljelijältä oli sanottu irti toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Kilowattitunnin hinta nousi 9,2 sentistä 42 senttiin. Kollega, pohjoissavolainen tilallinen laski, millaiseksi vuoden sähkölasku muodostuisi tällaisella hinnannousulla. Hänen vuosikulutuksensa maksaa tällä hetkellä reilut 6 000 euroa, mutta 42 sentin kilowattihinnalla se olisi yli 50 000 euroa. Onnittelut sille, jonka talous tämän kestäisi.

Nyt eivät puheet ja lupailut riitä, totesi pohjoissavolainen yrittäjä.

Pilviin karannut hinta luo energiakriisin jokaiseen kotitalouteen. Pahimmin tämä sähköisku kurittaa pienituloisia.

Sähkön saatavuudessa ennustetaan olevan ongelmaa. Pilviin karannut hinta luo energiakriisin jokaiseen kotitalouteen. Pahimmin tämä sähköisku kurittaa pienituloisia. Ensi talvena paleltuvat sähkö- tai öljylämpötaloihinsa ne, joilla ei kertakaikkiaan ole varaa lämmittää.

Kristillisdemokraatit julkisti elokuun lopun eduskuntaryhmän kesäkokouksessaan 100 keinoa ruokaturvan, kriisinkestävyyden ja huoltovarmuuden parantamiseksi.

 

Sähkön hintaa laskisi Kristillisdemokraattien kannattama sähkön arvonlisäveron alennus. KD haluaisi toteuttaa Suomeen Ruotsissa jo käytetyn sähköveron alueellisen porrastuksen. Sillä kompensoitaisiin siirtohintojen eroja.

KD haluaa ottaa aurinkopaneeleiden, maa- ja ilmalämpöpumppujen sekä varaavien tulisijojen asentamistyöt korotetun 60 prosentin kotitalousvähennyksen piiriin.

Kristillisdemokraattien hyvätkään keinot eivät riitä yksinään. Nyt talkoisiin tarvitaan hallitus.

On hämmentävää, että Keskusta on mukana tällaisessa hallituksessa, joka on näin heikosti auttanut Keskustan peruskannattajakuntaa: maaseudun väkeä, viljelijöitä ja ruuantuottajia, meidän kaikkien ruokkijoita.

Lue lisää!

Kristillisdemokraattien 100 keinoa – lue täältä

KD-Lehden ja verkkolehden kdlehti.fi päätoimittaja Kristiina Kunnas

Ylös