Jouni Koskela viehtyi Saimaan norppien pesien laskemiseen ja sai presidentinkin seurakseen katsomaan Saimaan selkää

10.9.2022 klo 08:23 Politiikka Samuli Rissanen

Savonlinnan kaupunginvaltuutettu ja Etelä-Savon aluevaltuutettu sekä ensi kevään eduskuntavaaliehdokas Jouni Koskela vietti 60-vuotissynttäreitään elokuun lopussa ja kertoo elämänsä käännekohdista KD-Kompassin haastattelussa.

Savonlinnalainen Jouni Koskela täytti elokuun lopulla 60 vuotta ja vei ison joukon ihmisiä risteilylle. Laivalle noustiin Savonlinnan torilta, jossa oli ensin kahviteltu, tehtiin kierros järvellä ja juhlittiin iltakahdeksaan asti.

Kyseessä eivät olleet ”pönötysjuhlat” vaan tarkoitus oli koota yhteen sukulaiset ja ystävät. Koskelan oma äiti kuoli viime lokakuussa ja se sai miehen ajattelemaan, että kuusikymppiset voisivat olla hyvä hetki tavata serkkuja, sukulaisia sekä vanhoja tuttuja. Koskelalle on kertynyt tuttavapiiriä sekä Joensuun ajoilta että reilu parikymmenen vuoden aikana Savonlinnassa.

60 vuotta on sen verran pitkä aika, että Koskelalle muistuu hyvin mieleen useampi elämän käännekohta.

– Löysin puoluekodin kristillisdemokraateista oman kristillisen vakaumuksen perusteella.

Sellainen oli esimerkiksi, kun hän sai Savonlinnasta Metsähallituksella töitä 1998. Tämän jälkeen hän pääsi takaisin seurakuntayhteyteen ja myös puoluetoimintaan aukesi ovi.

– Löysin puoluekodin kristillisdemokraateista oman kristillisen vakaumuksen perusteella.

Hän pitääkin puoluetta ainoana järkevänä vaihtoehtona kristitylle, joka haluaa vaikuttaa myös yhteiskunnallisesti. Hän arvioi, että voisi olla hankalaa ainakaan puolueohjelmien perusteella löytää toista sellaista puoluetta, jolla olisi samanlainen arvopohja kuin KD:lla.

Ammatiltaan Koskela on suojelubiologi eli norppien suojelija. Hän on tehnyt monenlaista työtä Metsähallituksessa. Hän on myös kaupunginvaltuutettu ja johtaa Etelä-Savon kristillisdemokraatteja.

– Olen sellainen joka paikan höylä. Joku on joskus kysynyt, onko yhdistystä missä en olisi jäsenenä.

Hän kiittää aktiivisuudestaan vanhempiaan ja kasvuympäristöään Joensuun liepeillä, joka oli lähes maaseutua.

– Puissa saatiin kiipeillä ja kiikarin kanssa lintuja katseltiin.

Luonto ja luontokappaleet veivät Koskelan opiskelemaan Joensuuhun biologiaa.

Biologin uran kohokohtia on ollut vapaaehtoisverkosto, joka luotiin saimaannorpan pesälaskentaa varten.

– Koen tehneensä hyödyllistä työtä ja monenlaisten ihmisten kanssa.

Jopa tasavallan presidenttikin on Koskelan työhön tutustunut neljä vuotta sitten. Niinistö oli tulossa Saimaalle saimaannorpan pesälaskentaan, jonka projektin vetäjänä Koskela oli.

– Kerroin, että tervetuloa vain. Siellä sitten pari tuntia Saimaan jäällä oltiin pesiä tarkastamassa ja oli paikallisia isäntiä myöskin ja istuttiin laavulle ja katsottiin sitä järven selkää, Koskela kertoo.

Tapaus oli huhtikuussa ja muutamia kuukausia ennen itsenäisyyspäivää Koskelan työpaikan  postilaatikkoon kolahti kutsu Presidentinlinnaan.

Nyt Koskela tähtää ensi kevään eduskuntavaaleihin, vaikka myöntää, että kaikkein mieluiten istuskelisi Saimaan rannalla ja katselisi järven selkää.

– Mutta on joitakin asioita, minkä puolesta haluan toimia ja minulla on sellaisia kavereita, jotka luottavat, että tiedän, millä tavalla asiat hoidetaan.

Koskela on lähtenyt politiikassa korjaamaan epäkohdan kerrallaan.

– Kun yhden asian pystyy korjaamaan pois päiväjärjestyksestä, niin sitten aina vähäksi aikaa helpottaa. Mutta sitten pian huomaa, että siellähän on seuraava asia, mikä pitäisi muuttaa.

Kuuntele koko Koskelan haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 10.9. klo 12.50 alkaen.

Ylös