Ruotsin KD:n puheenjohtaja Ebba Busch: ”Yksikään ruotsalaislapsi ei saisi mennä nälkäisenä nukkumaan”

13.9.2022 klo 13:52 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Ruotsissa Kristillisdemokraatit odottavat jännittyneinä vaalituloksen vahvistumista. Edessä saattaa olla hallitustaival, mikäli oikeistokoalitio saa enemmistön äärimmäisen tiukassa tilanteessa.

Annika Lyytikäinen osallistui vaalikiertueen viimeisiin tapahtumiin sekä vaalivalvojaisiin Tukholmassa viime sunnuntaina.

Lyytikäinen on KD Nuorten edellinen puheenjohtaja, ja toimii nykyisin pohjoismaisen KD-kattonuorisojärjestön KDUN:n puheenjohtajana.

Puheenjohtaja Ebba Busch vahvisti puhettaan rekvisiitalla Tukholman ydinkeskustan Sergelin torilla lauantaina.

– Hänellä oli kädessään säkki, ja hän varoitti äänestäjää ostamasta sikaa säkissä eli äänestämästä vasemmistoblokkia, jolla ei ole yhteistä käsitystä suurista kysymyksistä, Annika Lyytikäinen kertoo.

Buschilla oli kädessään säkki, ja hän varoitti äänestäjää ostamasta sikaa säkissä eli äänestämästä vasemmistoblokkia, jolla ei ole yhteistä käsitystä suurista kysymyksistä.

– Hän myös esitteli lenkkimakkaraa eli falukorvia, jonka kanssa kiersi vaalitoreja viime viikolla. Makkarahan on ruotsalaisissa kodeissa rakastettu, edullinen perheateria. Ebban mukaan symbolisoi Ruotsia, jossa yhdenkään lapsen ei tarvitse mennä nälkäisenä nukkumaan. Tätä tilannetta kuitenkin uhkaavat nyt inflaatio ja energiahinnat.

Vaalivalvojaisissa koettiin puolenyön maissa mukava hetki, kun oikeistokoalition äänet olivat ohittaneet punavihreän vasemmistoblokin.

– Sergel HUBissa tunnelma muuttui, kun äänisaldo kallistui KD-blokin eduksi, Lyytikäinen kertoo.

Ruotsin valtiopäivävaalien lopullinen tulos selvinnee keskiviikkopäivän aikana.

– Vaalivalvojaisten tunnelma muuttui, kun yöllä alkoi näyttää siltä, että oikeistokoalitio on sittenkin saamassa vasemmistoa suuremman suosion, kertoo valvojaisiin osallistunut ja kuvan ottanut Annika Lyytikäinen.

Äärimmäiset tasaiset vaalit

Keskiviikkoon mennessä oikeistokoalitio johtaa vasemmistoa paikoin 175–174. Ruotsin valtiopäivävaalit ovat olleet äärimmäisen tasaiset. 

Ylös