Talven sähkökatkot voivat vaarantaa potilasturvallisuuden kotihoidon hengityslaitepotilailla, Peter Östman varoittaa

13.9.2022 klo 19:00 Eduskunta Samuli Rissanen

Tulevana talvena sähkön saatavuusongelmista johtuen koko Suomessa on odotettavissa sähkökatkoksia, jotka voivat kestää jopa tunteja. – Tämä on vaarallista hengityslaitetta käyttäville, kristillisdemokraattien kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Peter Östman muistuttaa.

Östman peräänkuuluttaa hallituksen vastuuta potilasturvallisuudesta talven sähkökatkoissa.Talven sähkökatkot voivat vaarantaa potilasturvallisuuden kotihoidon hengityslaitepotilailla.

Östman on yhdessä kolmen muun kristillisdemokraattien kansanedustajan kanssa laatinut asianomaisen ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen varautumisesta tulevana talvena sähkökatkoihin kotihoidon hengityslaitepotilaiden kohdalla.

Suomessa on noin 130 ylläpitävää hengityslaitetta koko ajan tai lähes yhtäjaksoisesti käyttävää henkilöä, joista osa on lapsia.

– On arvioitu, että tulevana talvena sähkön saatavuusongelmista johtuen koko Suomessa on odotettavissa sähkökatkoksia, jotka voivat kestää jopa tunteja, Östman perustelee kysymystään.

Tämä on vaarallista hengityslaitetta käyttäville. Suomessa on noin 130 ylläpitävää hengityslaitetta koko ajan tai lähes yhtäjaksoisesti käyttävää henkilöä, joista osa on lapsia. Muiden sähkökäyttöisten hengitystukilaitteiden esimerkiksi uniapnealaitteiden ja happirikastimien käyttäjiä on merkittävästi enemmän.

Huoltovarmuuskeskuksen voimajärjestelmäasiamies Petri Nieminen esittänyt arvion, jonka mukaan laajamittaisessa sähkökatkoksessa olisi hyvin haastavaa huomioida yksittäisten asiakkaiden tarpeita pitää sähköt päällä asunnossa terveyssyiden perusteella.

 

Ylös