Päivi Räsänen KD:n sote-korjaussarjasta: ”Rahoitusjärjestelmä paremmaksi, kannusteita hyvinvointia ja terveyttä lisääviin toimiin”

17.9.2022 klo 08:30 Politiikka Kristiina Kunnas

– Hallituksen vastaus kriiseihin oli kymmenen miljardin lisälainapaketti, arvostelee kansanedustaja Päivi Räsänen KD-Kompassi -haastattelussa. Hän kertoo ohjelmassa myös KD:n julkaisemasta sote-korjaussarjasta. – Soten suurin ongelma on rahoitusmalli, joka ei tuo kestävyyttä tulevaisuuden tasavertaisten palveluiden turvaamiseen.

Päivi Räsäselle kulunut eduskuntakausi on ollut erityinen hänen oikeudenkäyntinsä vuoksi. Kevättalvella tuli käräjäoikeudelta selkeä yksimielinen vapauttava päätös niin sanottuun Raamattu-oikeudenkäyntiin.

– Syyttäjät halusivat vapauttavasta päätöksestä huolimatta vielä viedä asian hovioikeuteen. Olen sinne valmis. Olen ihan hyvällä mielellä tällä hetkellä ja hyvin luottavainen siihen, että tuo sama päätös tulee myös hovioikeudesta.

Prosessi on kuitenkin pitkä, ja seuraava vaihe on tulossa vasta elokuussa 2023.

– Nyt ei tapahdu mitään siinä asiassa, vaan vasta ensi kesänä jatkuu, Räsänen toteaa KD-Kompassi -haastattelussa Radio Deissä.

Räsäsen eduskuntakauteen ovat henkilökohtaisen oikeudenkäyntiprosessin lisäksi kuuluneet lähes kaikki mahdolliset maailman- tai Euroopan-laajuiset kriisit.

Räsäsen eduskuntakauteen ovat henkilökohtaisen oikeudenkäyntiprosessin lisäksi kuuluneet lähes kaikki mahdolliset maailman- tai Euroopan-laajuiset kriisit lähtien pandemiasta ja päätyen Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamiin turvallisuus-, energia- ja talouskriiseihin.

Syksyn istuntokausi Arkadianmäellä alkoi sekin kriisitunnelmissa.

Räsänen arvostelee sitä, että hallitus aloitti eduskunnan syyskauden esittelemällä kymmenen miljardin euron uuden lainapaketin.

– Tilanne on vakava. Olemme merkittävässä energiakriisissä, ruokakriisi on pahenemassa ja lisäksi on terveydenhuollon kriisi.

– Koko vaalikausi on menty kriisistä toiseen. Ne on hoidettu ottamalla lisää velkaa.

– Kaikki tämä hallituksen ottama velka joudutaan maksamaan. Nyt tarvittaisiin sellaista talouspolitiikkaa, joka loisi kasvua, luottamusta yrittäjille ja sellaista toimintaympäristöä yrityksille, että ne voisivat luoda työtä ja työllisyyttä.

– Myös tiukkaa menokuria tarvittaisiin jatkossa. Olemme isojen haasteiden edessä.

Terveydenhuollon ongelmat ovat jättimäiset, sillä hoitojonot kasvavat, hoitajapula pahenee ja samalla nykyiset hoitajat taistelevat työehdoistaan.

– Tämä on erittäin vakava tilanne. Meillä on jo nyt useiden tuhansien hoitajien vaje. Se koskee vanhuspalveluita ja perusterveydenhoitoa mutta myös erikoissairaanhoitoa, Räsänen muistuttaa.

– Meillä eläköityy merkittävä osa hoitajista lähivuosina, koska ikärakenne alalla on sellainen. Suomessa on lähes 100 000 hoitajaa muissa töissä, koska työolot hoitoalalla ovat niin raskaat.

Räsäsen mielestä tarvittaisiin pikaisesti sellainen korjaus, joka katkaisisi noidankehän.

– Työoloista pitäisi saada inhimilliset. Työn johtamista pitäisi parantaa ja myös palkkausta pitäisi tarkistaa, jotta vetovoima alalle paranisi. Koulutusmääriä olisi lisättävä ja eläkkeelle jääneiden hoitajien verotusta pitäisi keventää, jotta saataisiin halukkaat vielä jatkamaan töissä.

Koulutusmääriä olisi lisättävä ja eläkkeelle jääneiden hoitajien verotusta pitäisi keventää, jotta saataisiin halukkaat vielä jatkamaan töissä.

Kristillisdemokraatit julkaisi syyskuun alkupuolella oman sote-korjaussarjansa Marinin hallituksen sotepakettiin.

– Sillähän ei kestävyysvajetta pystytä taittamaan. Suurin ongelma on rahoitusmalli, joka ei tuo kestävyyttä tulevaisuuden tasavertaisten palveluiden turvaamiseen.

Hyvinvointialueilta on tullut viestiä, etteivät rahat riitä edes lähtötilanteessa palvelutarpeeseen vastaamiseen. Ei ole niitä kannusteita joita tarvittaisiin, että terveyttä ja hyvinvointia voitaisiin edistää.

– Soteuudistuksen tarkoituksenahan oli, että kansalaiset saisivat apua sekä sosiaalisiin että terveydellisiin ongelmiin varhaisessa vaiheessa – näin vältyttäisiin raskaita kustannuksia tuovilta erikoispalveluilta. Valitettavasti kannusteet tähän puuttuvat.

Aluevaltuutettuna Kanta-Hämeen hyvinvointialueella toimiva Räsänen on huomannut, että rakenteisiin on nyt valumassa rahaa – kun se kuitenkin tarvittaisiin potilaiden hoitamiseen.

– Suurilla puolueilla on tavoitteena lisätä hallintoa, byrokratiaa, virkoja, valiokuntia ja demokratiarahaa, ilman että vanhoja rakenteita puretaan, hän kritisoi.

Kristillisdemokraattien sote-korjaussarjassa on useita ehdotuksia siihen, miten rahoitusjärjestelmää parannettaisiin.

– Siinä tulisi kannusteita hyvinvointialueille käyttää rahat oikein: varhaisiin puuttumisiin ja terveyden edistämiseen.

– Samoin haluaisimme paremmin tukea kumppanuutta yksityisten ja järjestöjen tuottamien palveluiden kanssa sekä kuntien kanssa.

Räsänen arvostelee sitä, että hallitus ehdottaa kela-korvausten romuttamista.

– Se entisestään loisi painetta julkisiin palveluihin. Koronavelkaa pitäisi maksaa pikemminkin niin, että kela-korvauksia tilapäisesti korotettaisiin, Räsänen toteaa.

Päivi Räsänen KD-Kompassi -haastattelussa Radio Deissä

Päivi Räsänen on Samuli Rissasen haastateltavana KD-Kompassi -ohjelmassa Radio Deissä lauantaina 17. syyskuuta klo 12.50. Uusinta maanantaina 19.9. klo 22.40.

 

 

Ylös