– Kenelläkään ei ole oikeutta väittää, että Israel tai Ukraina ei olisi kansakunta, Peter Östman sanoo
19.9.2022 klo 09:42 Politiikka Samuli Rissanen
Elämän Marssi ry:n Ukrainan juutalaisten tukitapahtuma keräsi lähes 200 Ukrainan ja juutalaisten ystävää Narinkkatorille 18.9. Kuvassa osa tapahtuman puhujista: Kari Teittinen ja Pirjo Karttunen Elämän marssi ry:stä, Kostjan Ukrainasta, konsuli Iris Malka Israelin suurlähetystöstä, kansanedustaja Peter Östman, Israelin suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov, Nadiia Fedorova Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:stä ja Elämän marssi ry:n varapj. Risto Huvila.
Elämän marssi-yhdistyksen tapahtumaan osallistunut kristillisdemokraattien kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Peter Östman välitti eduskunnnan Ukraina-ystävyysryhmän kiitoksen suomalaisten tuesta Ukrainan ja sen kärsivän kansan hyväksi.
– Kun minut 3 vuotta sitten valittiin eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtajaksi, en ymmärtänyt, tuskin kukaan muukaan, millaisia haasteita Ukraina ja sen kansa tulisivat kohtaamaan, Östman sanoi.
Vajaa vuosi sitten, 6.10.2021, hän osallistui Ukrainan presidentti Zelenskyn isännöimään Babyn Jarin joukkomurhan muistotilaisuuteen Kiovassa.
Babyn Jarin joukkomurha vuonna 1941 oli toisen maailmansodan aikaan tapahtuneen juutalaisten kansanmurhan toiseksi suurin yksittäinen joukkomurha.
Tänä vuonna, maaliskuun alussa, Venäjän armeija umpui Kiovan lähistölle kaksi ohjusta, jotka aiheuttivat valtavan räjähdyksen. Iskussa kuoli ihmisiä, taloja vaurioitui ja tv-lähetyksiä keskeytyi. Isku kohdistui juuri Babyn Jarin alueelle, samaan paikkaan, jossa sijaitsee toisen maailmansodan aikana tapahtuneen juutalaisten joukkomurhan muistomerkki.
Ei voi muuta sanoa kun että tämäkin oli raakamaista, barbaarista ja julmaa toimintaa
– Ei voi muuta sanoa kun että tämäkin oli raakamaista, barbaarista ja julmaa toimintaa, Östman totesi.
Tänään Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kestänyt jo 206 päivää. Yli 200 päivää sotaa. Yli 200 päivää kuolemaa, tuhoa ja kärsimystä. Yli 200 päivää Venäjän terroria Ukrainan kansaa kohtaan.
Östman näkee yhtäläisyyksiä Ukrainan, Suomen sekä myös Israelin välillä. Myös Israel on kansa, joka asuu voimakkaiden vihollisten naapurissa; kolmen maanosan ja kulttuuripiirien leikkauspisteessä.
Östman muistuttaa, että kenelläkään ei ole mitään oikeutta sanoa, etteikö Ukraina tai Israel olisi oma kansakuntansa. Molemmat maat ovat maksaneet ja maksavat yhä itsenäisyydestään valtavan kovaa hintaa.
– En halua sanoa vain kauniita sanoja kansallisen identiteetin merkityksestä. Uskon, että ihmisellä on suurempi merkitys ja identiteetti, kuin olla vain oman kansansa tai kieliryhmänsä jäsen. Jokaisen olisi tehtävä toisille kaikki se, minkä haluaisi toisten tekevän itselleen. Siihen meidät on myös kutsuttu.
Sodan alkaessa Ukrainassa asui arviolta 80 000 juutalaista. Yksi heistä on Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Juutalaiset järjestöt pyrkivät evakuoimaan mahdollisimman monta holokaustista selviytynyttä vanhusta turvaan Ukrainasta.
Yli 12000 juutalaista on kevään aikana muuttanut Ukrainasta Israeliin ja merkille pantavaa on, että Venäjältä ja Valko-Venäjätä juutalaisia on lähtenyt vielä enemmän.
Östman muistuttaa, että pitkittyneellä sodalla on riskinsä: Enemmän uhreja, enemmän kärsimystä. Riskinä on sekin, että myös me alamme turtua tähän tilanteeseen.
– Eurooppa eivätkä muut demokratiaa puolustavat maat, saa turtua sotaan ja unohtaa ukrainalaisten hätää. Niin humanitaarisen kuin sotilaallisenkin avunannon tulee jatkua, jotta pian näemme sen päivän, kun sota päättyy.
Östman on viime kuukausina seurannut läheltä byrokratian myllyä, jonka läpi pakolaiset joutuvat kulkemaan.
– Voin taata, ettei heillä ole helppoa. Siksi onkin niin tärkeää, että joka paikkakunnalla löytyisi ihmisiä, kanssakulkijoita, jotka ovat valmiina auttamaan näissä arjen haasteissa.
Hänen mukaansa nyt tarvitaan laajaa kansainvälistä solidaarisuutta ja yhtenäisyyttä. Niin humanitaarisen kuin sotilaallisenkin avunannon on jatkuttava.
Eduskunnan ystävyysryhmätoiminnan kautta Östmanille on auennut aivan erilainen maailma ja todellisuus.
– Olen nähnyt paljon kärsimystä. Mutta olen myös saanut valtavasti uusia ystäviä, täällä Suomessa, mutta myös vieraillessani sekä Ukrainassa että Israelissa. Olen tästä kaikesta syvästi kiitollinen.