”Poikkeuksellisen vaikea ja herkkä laki” – KD:n Päivi Räsänen, Sari Tanus ja Peter Östman äänestivät potilasturvallisuuslakia vastaan

19.9.2022 klo 17:40 Eduskunta Samuli Rissanen

Eduskunta on hyväksynyt potilasturvallisuuslain äänin 109–38. Poissa äänestyksestä oli 51 edustajaa, yksi äänesti tyhjää.

Kristillisdemokraattien paikalla olleet edustajat äänestivät lakia vastaan.

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen myönsi avoimesti, että tämä lakiesitys on ollut poikkeuksellisen vaikea hänelle itselleenkin ja laki on hyvin herkkä.

– Omassa punninnassani myös käräjäoikeuden päätöksellä on suuri merkitys. Tämä päätös osoitti sen, että suojelutyön kieltävä lakko voidaan jo nykyisen lainsäädännön pohjalta kieltää. Siksi mielestäni voidaan perustellusti jopa todeta, että potilasturvallisuuslakia ei aivan välttämättä tässä tilanteessa tarvita, hän sanoi asiaa koskeneessa eduskuntakeskustelussa.

Räsänen arvioi, että vaikka tällä lakiesityksellä on oikeat eettiset perustelut, niin se ei ratkaise hoitoalan kriisiä ja sen antama signaali voi olla hoitoalalle tuhoisa.

– Se olisi ehdottomasti vaatinut rinnalleen toimet hoitajapulan ratkaisemiseksi, Räsänen muistutti.

Hän sanoi kuitenkin, että lääkäri on lääkäri lakossakin ja samoin hoitaja on hoitaja lakonkin aikana. Se tarkoittaa, että kaikista potilaista, jotka ovat välittömän tutkimuksen ja hoidon tarpeessa, pidetään huolta, kenenkään hoitoa ei keskeytetä, jos keskeyttäminen aiheuttaa sairauden tai vamman pahenemisen, ja myös välttämättömästä ennalta ehkäisevästä toiminnasta huolehditaan.

– Yhdestäkään työikäisestä hoitajasta ei ole nyt varaa luopua.

– Kaikkein heikoimpien potilaiden suojaksi niin tehohoidossa kuin kotihoidossakin tarvitaan suojelutyötä. Suojelutyöstä on maksettava tuntuva, korkea korvaus.

Räsänen pitää valitettavana, että hallituspuolueen edustajat  hylkäsivät perjantai-iltana sitä koskevan parannusehdotuksen.

– Yhdestäkään työikäisestä hoitajasta ei ole nyt varaa luopua. On todellakin suuri vaara, että tämä laki entisestään kiihdyttää pakoa alalta, varsinkin kun sitä mielestäni, tosin osin harhaanjohtavasti, nimitetään pakkolaiksi.

Räsänen kritisoi sitäkin, että eduskunnan enemmistö on äänestänyt kumoon kristillisdemokraattien esityksen puolen miljardin euron lisäyksestä terveydenhoitoon ja vanhuspalveluihin.

– Koko tämän vaalikauden ajan eduskuntaryhmämme on patistanut hallitusta tämän uhkan edessä ratkaisemaan hoitajapulan, ja olemme tehneet useita konkreettisia esityksiä. Hallitus on kyllä osannut tehdä hyviä pykäliä esimerkiksi henkilöstömitoituksen tai hoitotakuun edistämiseksi, mutta nämä hyvät pykälät tarvitsisivat rinnalleen resursseja.

Potilasturvallisuuslain ratkaisevassa äänestyksessä paikalla olivat kristillisdemokraateista Räsäsen lisäksi Sari Tanus ja Peter Östman, jotka niin ikään äänestivät lakiesitystä vastaan.

Ylös