”Ongelma tulee tunnistaa, jotta sitä voidaan hoitaa” – Päivi Räsänen kovisteli lääkärikollega Aki Lindéniä hoitajakriisistä

28.9.2022 klo 16:19 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen epäilee, että perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén ei tunnista hoitajakriisin vakavuutta.

– Te kerrotte yksityiskohtaisia lukuja siitä, miten esimerkiksi HUSin hoitohenkilökunnan määrä on lisääntynyt, mutta te ette kerro ettekä ilmeisesti tunnista tätä suurta kuvaa, Räsänen kovisteli minsteriä välikysymyskeskustelussa eduskunnassa.

Ihan lääkärikollegana haluan teitä tästä periaatteesta muistuttaa

Hän muistutti, että sekä yksityiset palveluntuottajat että kunnat kertovat, että hoitajapula on ilmeinen.

– Meillä on 10 000 – 15 000 hoitajan vaje ja hoitajapula on tänä vuonnakin pahentunut. Ministeri Aki Lindén, ongelma tulee tunnistaa, jotta sitä voidaan hoitaa. Ihan lääkärikollegana haluan teitä tästä periaatteesta muistuttaa, Räsänen sivalsi.

Hän kysyi, mikä ministerin tilannekuvanne tästä kokonaisuudesta on.

Lindén sanoi, että hän on yrittänyt saada kokonaistilannekuvaa mahdollisimman konkreettiseksi. Hän muistutti, että hoitohenkilökunnan määrä lisääntynyt, mutta viiden viime vuoden aikana on tapahtunut erittäin voimakas palveluiden lisääntyminen.

– Tämä on synnyttänyt akuutin kriisin. Minä puhun hoitajavajeesta sen takia, että pula viittaisi absoluuttisen määrän vähenemiseen, jota ei ole tapahtunut vaan työtilaisuuksia on tullut  enemmän. Siksi haemme koulutuksen ja työelämän kehittämisen avulla ratkaisuja, hän vastasi.

Ylös