Onko hallitus varautunut siihen, että Venäjä käyttää kaasuputkivuotoa tekosyynä käynnistääkseen erikoisoperaatioita, Päivi Räsänen kysyy

29.9.2022 klo 18:47 Eduskunta Samuli Rissanen

Itämeren pohjassa makaavat Nord Streamin kaasuputket vuotavat nyt kaasua mereen. Päivi Räsänen kehottaa hallitusta ottamaan huomioon sen vaihtoehdon, että Venäjä käyttää tilannetta hyväkseen käynnistääkseen lisää erikoisoperaatioita.

Räsänen muistutti eduskunnan kyselytunnilla, että Venäjän aggressiot tulevat yhä lähemmäs tavallista suomalaista, ja Itämereen kohdistunut sabotaasi herättää suurta huolta myös siitä, että kyseessä näyttää olevan terroriteko, joka täyttää terroriteon ehdot ja jolla pyritään aiheuttamaan pelkoa ja kenties vaikuttamaan päätöksentekoon.

Voitaisiinko tätä tekoa käyttää Mainilan laukausten tapaan syynä käynnistää erikoisoperaatioita.

– On aika merkillistä, että myös Venäjän turvallisuuspalvelu FSB ilmoitti tutkivansa tätä terroristisena tekona, ja tämä herättää tietysti sen kysymyksen ja vaihtoehdon, että voitaisiinko tätä tekoa käyttää Mainilan laukausten tapaan syynä käynnistää erikoisoperaatioita.

– Kun hallitus nyt monella tavalla varautuu tähän tilanteeseen, niin oletteko ottanut tätä huomioon, Räsänen kysyi.

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan kansainvälinen reaktio on ollut hyvin jyrkkä näihin toimiin Itämerellä — kuka niiden takana nyt sitten onkin.

– Selvitykset ovat menossa, Tanska ja Ruotsi tekevät rikosselvityksiä näistä tapahtumista. On mahdollista, että koko putki on tehty käyttökelvottomaksi näillä toimenpiteillä. Selvästi tuhojen mittaluokka on sellainen, että takana on hyvin todennäköisesti valtiollinen toimija. Tutkimukset sitten varmasti selvittävät, mistä ilmansuunnasta tämä toimija löytyy, Haavisto vastasi.

Hänen mukaansa on erittäin tärkeää, että EU on reagoinut yhdessä, ja Suomi on ollut mukana myöskin Naton reaktiossa tätä vastaan.

– Tähän liittyy myös kysymys siitä, mitä muita infrastruktuurihankkeita ja -laitteita voidaan uhata vastaavilla menetelmillä, ja sen vuoksi myöskin Suomi on tehostanut valvontaa.

Ylös