”Varautumista tarvitaan kaikilla tasoilla” – Päivi Räsänen jakaisi kotitalouksille kriisioppaan Ruotsin malliin

4.10.2022 klo 09:09 Politiikka Samuli Rissanen

Päivi Räsäsen mukaan varautumista kriiseihin ja turvallisuusuhkiin tarvitaan kunnissa, tulevilla hyvinvointialueilla ja kotitalouksissa.

Suomi pyrkii kiristämään perusinfransa turvatoimia Venäjän hyökkäyssodan tuomien vaikeuksien kuten hybridiuhkien vuoksi. Myös sähkönsaanti voi olla talvella vaakalaudalla.

YLE TV1:n Ylen aamu-ohjelmassa vierailleilta kansanedustajilta kysyttiin, onko Suomessa  varauduttu hyvin näihin tilanteisiin.

Varautumista tarvitaan kunnissa, tulevilla hyvinvointialueilla ja kotitalouksissa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen arvioi, että varautumista täytyy tehdä monella tasolla: Ei riitä, että Fingrid ja viranomaiset ovat varautuneet.

– Siellä varmasti löytyy myös hyvää varautumista, mutta siinä voi olla yllättäviä puutteita, joita ei osata etukäteen varautua. Esimerkiksi se, että meillä oli koronapandemian alkaessa vanhentuneita välineitä ja tarvikkeita Huoltovarmuuskeskuksessa.

Räsäsen mukaan varautumista tarvitaan kunnissa, tulevilla hyvinvointialueilla ja kotitalouksissa.

– Jos meillä tulee joku häiriö, vaikkapa sähkönsaannin ongelma tai tietoliikenteeseen tulisi häiriötä, niin meillä täytyy olla varajärjestelmiä. Täytyy olla analogisia ohjausjärjestelmiä kriittisiä toimintoja varten.

Esimerkiksi maksujärjestelmiä kohdistuvien häiriöiden varalta täytyy olla myös käteistä, jolla maksetaan.

Räsänen nostaa esiin Ruotsin valmiusviraston, joka pari vuotta sitten tuotti oppaan kotitalouksille siitä, miten varaudutaan kriisin tai mahdolliseen sotaan. Opas jaettiin jokaiseen talouteen Ruotsissa.

– Tällainen voisi olla tässä tilanteessa hyvä, Räsänen totesi.

Kristillisdemokraatit julkisti jo kesällä 100 keinoa, jolla huoltovarmuutta voitaisiin tukea.

– Ihmettelin, kun kuuntelin ministeri Saarikon tiedotustilaisuutta, että nytkö vasta hallitus alkaa toimiin eli suunnittelemaan, mitkä olisivat niitä varautumistoimia. Mielestäni olisi ollut mahdollisuus jo aikaisemmin aloittaa. Toivottavasti saadaan ripeästi näitä ratkaisuja, Räsänen vetosi.

Ylös