Hallitus on ollut valmiimpi tukemaan muiden maiden veronmaksajia kuin suomalaisia, Sari Essayah sanoo

5.10.2022 klo 16:02 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että verrattuna vaikkapa Saksan 200 miljardin energiatukiin, hallituksen tukipaketit kansalaisille ovat olleet varsinaista näpertelyä, jossa unohdettiin yritykset ja maatilat.

Useat EU-maat tulevat energiakriisissä kansalaisiaan ja yrityksiään. Saksa julkisti vastikään kahden sadan miljardin euron tukipaketin kansalaisilleen ja yrityksille energian hintojen nousun takia.

Yritykset ja maatilat jätettiin sähkökriisissä selviämään täysin yksin

Myös Suomen hallitus on julkistanut energiapakettinsa, mutta se vaikuttaa kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah mielestä näpertelyltä, jossa yritykset ja maatilat jätettiin sähkökriisissä selviämään täysin yksin.

– Ihmettelen sitä, että hallituksen politiikka tuntuu olevan se, että näiden Fortum-seikkailujen ja EU-pöydissä tehtävien tukipakettien kautta ollaan paljon valmiimpia tukemaan muiden maiden veronmaksajia kun suomalaisia veronmaksajia.

Samalla vaarannetaan suomalaisten yritysten ja maatilojen tulevaisuus.

– Nämä yritykset ja maatilat ovat oikeasti maksuvalmiuskriisissä suurten sähkölaskujen kanssa. Millä tavalla näette ministerinä näette sen, että nämä isot tukipaketit vääristävät kilpailua EU:n sisällä. Onko teillä kanttia EU-pöydissä lähteä vaatimaan kilpailun neutraalisuutta myöskin tässä tilanteessa, Essayah vetosi elinkeinoministeri Mika Lintilään.

Lintilän mielestä 800 miljoonaa kotitalouksien tukemiseen ei ole näpertelyä.

– Mutta meidän tulee arvioida niin yritysten kuin erityisesti maatalouksien osuus ja tähän tullaan varmasti palaamaan.

 

Ylös