Asunnottomien yötä vietetään 17. lokakuuta – ”Asunnottomuus ei ole sairaus”

17.10.2022 klo 13:28 Mielipiteet & Blogit KD Lehti

Eduskuntavaaliehdokas Pia Polviander muistuttaa, ettei asunnottomuus ole yhden yön juttu tai ongelma.

Asunnottomien yötä on Suomessa vietetty 20 vuotta. Asunnottomuus ei ole kuitenkaan yhden yön juttu tai ongelma. Kyseessä on yhteiskunnallinen ongelma, joka ei onneksi ole meillä samalla tasolla kuin monissa muissa maissa.

Asunnottomuus ei ole sairaus ja siksi siihen ei ole diagnoosiakaan, tilanne voi kohdata kenet tahansa, missä vaiheessa tahansa elämää.

Taustalla voi toki olla sairaus, mielenterveysongelma, päihteet, ylivelkaantuminen tai avioero. Oma asunnottomuuteni aikoinaan oli avioeron syytä. Tiedän mitä on olla koditon, elin viiden lapseni kanssa kriisimajoituksessa yli vuoden. Tiedän mitä se on ja kerron tästä kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Tiedän mitä on olla koditon, elin viiden lapseni kanssa kriisimajoituksessa yli vuoden. – Pia Polviander

Suomessa ”asuu” Poste Restantessa 55 000 ihmistä, osa heistä asunnottomia. Asunnottomuus 2020-luvulla ei välttämättä näy päälle eikä tarkoita sitä, että ihminen asuu sillan alla tai kaipaa peittoja tai villasukkia. Osa toki kaipaa. Ikävä kyllä tämän päivän asunnoton kohdataan pelkkänä numerona, ei yksittäisenä henkilönä. Yleensä neuvotaan vain ottamaan yhteys Kelaan.

Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotanto pääkaupunkiseudulla on saatava pysymään vähintään nyt saavutetulla tasolla, ja kasvamaan.

Terveyttä ja hyvinvointia tukevia palveluita on oltava saatavilla walk in -tapaan. Eikö oma sosiaalityöntekijä, omahoitaja ja oma lääkäri ole niitä ensimmäisiä matalankynnyksen palveluita, joita pitäisi tarjota apua tarvitseville?

Ihminen, jonka elämä on syystä tai toisesta ajautunut poissa raiteilta tai jonka elämässä on suuria haasteita, jää helposti byrokratian rattaisiin ja täten vaille oikeaa apua, tukea ja hoitoa.

Asunnottomien yöstä on myös yritetty tehdä tapahtuma, jossa ei olisi poliittisia toimijoita. Asunnottomuus on mielestäni kuitenkin nimenomaan suuri poliittinen asia ja kysymys, mihin voidaan vaikuttaa Arkadianmäellä tekemällä oikeanlaista sosiaali -ja asuntopolitiikkaa.

Pia Polviander

Kirjoittaja Pia Polviander on Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokas Uudellamaalla
Ylös