– Jos hallitus on viisas ja keskusta aikoo selvitä tulevista vaaleista, niin maankäyttömaksut on torpattava, Sari Essayah napauttaa

19.10.2022 klo 16:54 Politiikka Samuli Rissanen

– Suomalainen metsätalous on pidettävä omissa käsissä, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vaatii.

Hän toivoo koko hallituksen sitoutuvan metsätalouden ja ministeri Kurvisen tukemiseen EU-tasoisessa metsätyöryhmässä, jossa Ruotsi, Itävalta ja Slovenia jakavat samantyyppiset näkemykset metsänhoidosta ja metsäpolitiikasta.

Komission kabinmeteista tulee nyt jatkuvalla syötöllä esityksiä, joilla mennään Essayah’n mukaan kansallisvaltioiden kompetenssin alueelle. Metsäpolitiikka ei siis kuulu EU:n toimivaltaan, mutta energia- ja ilmastopolitiikan siihen yritetään ikäänkuin takaoven kautta tulla.

Essayah muistuttaa nyrkkisäännöstä, että kasvava metsä sitoo hiiltä ja ja vanhan metsä puolestaan päästää hiiltä.

– Ykköstavoite on se, että fossiilisesta energiasta päästää eroon. Itse suhtaudun näihin erilaisiin hiilipörssin ja muihin ajatuksiin epäillen.

– Politiikassa pitäisi nojata tieteeseen ja tutkimukseen eikä niin, että politiikka vääntää tieteen ja tutkimuksen sopivaan asentoon, hän muistuttaa.

Maa- ja metsätalous ei tarvitse enää yhtään lisäärangaistuksia. Essayah’n mukaan nyt pitää kantaa huolta maailmanlaajuisesta globaalista ruokakriisistä ja ruoan ja lannoitteiden riittävyydestä eikä toisella kädellä tuoda erilaisia esityksiä, joilla ruokaturvaa ajetaan alas.

– Jos hallitus on viisas ja jos keskusta vielä jollakin tavalla haluaa selvitä tulevista vaaleista, niin sanoisin että tärkein tehtävä on torpata kaiken maailman maankäytön maksut.

– Ei pidä unohtaa, että maa- ja metsätaloutta tekevät ihmiset. Jatkuva syyllistävä keskustelu heidän elinkeinonsa ympärillään vaikuttaa ihmisten jaksamiseen.

Ylös