KD:n Sari Essayah ja Peter Östman kysyvät venäläisten kiinteistökaupoista

19.10.2022 klo 18:01 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustajien Peter Östmanin ja puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan on varmistettava, etteivät myydyt kiinteistöt ole uhka Suomen maanpuolustukselle.

Kristillisdemokraattien kansanedustajat Peter Östman ja puheenjohtaja Sari Essayah pitävät tärkeänä, että EU:n ulkopuolisten toimijoiden kiinteistö- ja maakauppakohteiden käyttötarkoitusta seurataan etenkin puolustuksen ja huoltovarmuuden kannalta keskeisten kohteiden läheisyydessä.

Östman ja Essayah ovat jättäneet asiasta kirjallisen kysymyksen ministerin vastattavaksi. He kysyvät, miten hallitus aikoo varmistaa, etteivät myydyt kiinteistöt ole uhka Suomen maanpuolustukselle

Uusimman tiedon mukaan venäläisostaja on hankkinut ison kiinteistön varuskunnan läheltä Kankaanpäästä, vain muutamien kilometrien päässä Niinisalon varuskunnasta ja eteläisen Suomen suurimmasta ampuma-alueesta.

EU:n ulkopuolelta tulevien ostajien kiinteistökaupat ovat olleet kasvussa.

EU:n ulkopuolelta tulevien ostajien kiinteistökaupat ovat olleet kasvussa.

– Suomen valtion rajojen ulkopuolisten ostajien kiinteistökauppoihin sisältyy aina omanlaiset riskinsä, koska kukaan ei voi kaupantekohetkellä varmuudella sanoa, mitä myydyissä kiinteistöissä tulevaisuudessa tapahtuu ja mihin käyttöön ne lopulta päätyvät, Östman ja Essayah toteavat.

Venäläisten kiinteistö- ja maa-alueiden ostoja on seurattu vuodesta 2020 lähtien, jolloin kaikkien EU:n ulkopuolelta tulevien on pitänyt hakea kaupoilta lupa puolustusministeriöstä. Lakimuutoksella on haluttu parantaa valtion kansallista turvallisuutta kiinteistöomistuksissa ja merkittävissä investointihankkeissa sekä taata, ettei kauppaan sisälly Suomen kannalta turvallisuuspoliittisia riskejä.

 

 

Ylös