Eduskunta hyväksyi aborttilain muutokset – Kaikki kristillisdemokraattien kansanedustajat äänestivät lakimuutoksia vastaan

26.10.2022 klo 16:29 Eduskunta Samuli Rissanen

Eduskunta on hyväksynyt aborttilakimuutoksen äänin 125-41. Kristillisdemokraattien kansanedustajat äänestivät esitystä vastaan.

OmaTahto2020 – Päivitetään Suomen aborttilaki 2020-luvulle! -kansalaisaloitteen käsittely päättyi eduskunnan täysistunnossa äänestykseen tänä iltapäivänä. Eduskunta hyväksyi äänestyksen jälkeen sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöön sisältyneen päätösehdotuksen.

Abortti ei ole mikä tahansa toimenpide, vaan vahvasti arvoihin kytkeytynyt.

Lakimuutosten myötä abortin saaminen helpottuu. Lakimuutoksissa keskeistä on, että raskaudenkeskeytykseen riittää 12. raskausviikkoon asti raskaana olevan oma pyyntö.

Hallituspuoleista Sdp:n, Rkp:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden paikalla olleet kansanedustajat äänestivät kaikki lakimuutosten puolesta. Oppositiopuolueista Kokoomus äänesti niin ikään kokonaisuudessaan esityksen puolesta.

Valtaosa Keskustan kansanedustajista oli niin ikään lakimuutosten kannalla, mutta perussuomalaisissa tilanne oli päinvastainen.

Kristillisdemokraattien koko eduskuntaryhmä äänesti lakimuutosta vastaan. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen korosti asian eduskuntakäsittelyssä, että lakimuutos on ideologisesti väärä, kohdussa elävän lapsen asemaa edelleen heikentävä, mutta se on myös lakina pahasti puutteellinen.

Jatkossa raskaudenkeskeytykseen ei enää tarvita kahden lääkärin lausuntoa. Perusteluissa todetaan myös, että itsemääräämisoikeuden piiriin kuuluvaa aborttia lääkäri ei voi evätä. Tämä on Räsäsen mukaan erityisen ongelmallinen siksi, että abortti ei ole mikä tahansa toimenpide, vaan vahvasti arvoihin kytkeytynyt.

– Jokainen lääkäri tietää, että ihmisyksilön elämä alkaa hedelmöittymisestä. Mietinnöstä ei käy ilmi sitäkään, millaiset ovat seuraamukset, mikäli lääkäri kieltäytyy abortin suorittamisesta.

– Näin merkittävä lainsäädännön muutos olisi ehdottomasti edellyttänyt huomattavasti laajempaa lääketieteellistä ja oikeudellista arviota sekä perusoikeuksen punnintaa, Räsänen arvioi.

Kristillisdemokraattien toinen lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus puolestaan muistuttaa, että on naisen edun mukaista, että ennen näin suurta ratkaisua nainen tapaa kaksi asiaan perehtynyttä terveydenhuollon ammattilaista: joko lääkäreitä, tai vaihtoehtoisesti asioita voisi käydä läpi asiaan koulutetun terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan kanssa.

Lääkärillä on vastuu potilaalle tehtävistä tutkimuksista ja hoidoista ja myös niiden seurauksista, uuden lain myötä  lääkärillä olisi mahdollisuutta evätä aborttia, jos kyse on alle 12.raskausviikosta.

– On aivan käsittämätöntä, että lääkärin tulisi olla osallisena tästä ja kantaa vastuu mutta hänellä ei enää olisi mahdollisuutta antaa edes arviota asiasta, Tanus sanoo.

 

Ylös