”Tuntuu hurjalta, että 2020-luvulla elämän voi lopettaa eikä mitään perusteluja tarvitse kertoa” – Sari Tanus suree eduskunnan aborttilakipäätöstä

26.10.2022 klo 20:15 Eduskunta Samuli Rissanen

– On hyvin surullinen olo, kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus kuvailee tuntojaan eduskunnan päätettyä muuttaa aborttilainsäädäntöä.

Eduskunta hyväksyi tänään aborttilain muutokset. Lakimuutosten myötä abortin saaminen helpottuu. Lakimuutoksissa keskeistä on, että raskaudenkeskeytykseen riittää 12. raskausviikon loppuun asti raskaana olevan oma pyyntö. Jatkossa raskaudenkeskeytykseen ei enää tarvita kahden lääkärin lausuntoa.

– On hyvin surullinen olo, esitystä vastaan äänestänyt kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus sanoo.

Tanus kertoo olevansa erityisen huolissaan kiireellä aborttipäätöksen tehneiden ja varsinkin painostuksen alla vastoin todellista omaa tahtoaan aborttiin päätyvien naisten terveyden ja hyvinvoinnin puolesta.

Hän muistuttaa, että aborttipäätöksen perustelujen miettiminen ja niiden ääneen sanoittaminen on raskaana olevan naisen itsensä kannalta tärkeää. Samalla olisi mahdollisuus myös elämää säilyttävän vaihtoehdon kypsymiseen.

Toisen surmaaminen olisi toisen ihmisoikeus?

– Harva tietää kaikista tukimuodoista, moni ei ole tullut ajatelleeksi adoption mahdollisuutta tai ei ole edes kuullut avoimen adoption mahdollisuudesta.

– Tuntuu hurjalta, että 2020-luvulla toisen elämän voi lopettaa eikä edes mitään perusteluja sille tarvitse sanoa. Vielä absurdimmalta on kuulostanut monien väite, että abortti olisi ihmisoikeus. Siis toisen surmaaminen olisi toisen ihmisoikeus, Tanus toteaa.

Hänen mukaansa olisi ollut tärkeää säilyttää kahden terveydenhuollon ammattilaisen kohtaaminen. Jos kahden lääkärin mallista erinäisistä syistä olisi haluttu luopua, niin ensimmäinen käynti olisi voinut olla esimerkiksi koulutetun terveydenhoitajan vastaanotto, jossa tilanne ja vaihtoehdot olisi käyty läpi ja harkinnan jälkeen olisi sitten ollut lääkärin vastaanotto.

Tanus muistuttaa, että monet katuvat tai ainakin harmittelevat aborttia jälkikäteen.

– Abortti on elämän lopettava toimenpide ja siihen pitäisi lähtökohtaisesti tukeutua vain äärimmäisessä tilanteessa. 2020-luvulla asiat pystytään kyllä hoitamaan paremmin kuin pienen lapsen hengen kustannuksella, jos vain tahtotilaa olisi.

Nyt hyväksytystä lakiesityksestä oli valiokunnassa poistettu 8. pykälä, joka olisi Tanuksen mukaan varmistanut luvanvaraisuuden abortteja tekevälle yksikölle tai lääkäreille, jotka niitä tekevät.

– Eikä tätä muutosten jälkeistä, lopullista lakikokonaisuutta olleet edes asiantuntijat arvioineet, puhumattakaan, että siitä olisi tehty vaikutusarviointeja tai pyydetty perustuslakivaliokunnan kantaa.

Väärinkäytösten, puoskaroinnin mahdollisuus ja riski kasvaa esityksen myötä, Tanus arvioi.

– Pelkään myös, että riski äitiyskuolleisuuden kasvuun nousee. Toivottavasti olen väärässä.
Toivottavasti saataisiin nopeasti kaikkien terveyttä ja hyvinvointia edistävä kokonaisuudistus raskauden keskeyttämisestä. Siinä on huomioitava myös terveydenhuoltohenkilökunnan omantunnonvapaus.

Tanus suree, että eduskunnan äänestyksissä ei hyväksytty ainuttakaan hänen esittämistään lausumista, mitkä olisivat velvoittaneet pikaisesti valmistelemaan parempaa esitystä.

– Suomen tytöt ja naiset ansaitsevat paljon parempaa kuin mitä nyt esitetään.

Ylös