Yrityslähestymiskielto keinoksi puuttua myymälävarkauksiin, Peter Östman ehdottaa

28.10.2022 klo 10:42 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman peräänkuuluttaa hallitukselta toimia kauppojen työntekijöiden työturvallisuuden parantamiseksi tilanteissa, joissa myymälävarkaat aiheuttavat väkivallan uhkaa.

Östman on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen ministerille vastattavaksi. Hän ehdottaa ratkaisuksi Ruotsin mallin mukaista yrityslähestymiskieltoa.

– Olisi paljon järkevämpää, että yritys voisi itse viedä kieltoa eteenpäin kuin että esimerkiksi 15 työntekijää joutuisi jokainen erikseen hakemaan lähestymiskieltoa, Östman toteaa.

Työturvallisuuslain mukaan työantajan velvollisuus on huolehtia työntekijöidensä työturvallisuudesta ja yrityslähestymiskielto antaisi tarpeellisen työkalun tämän velvollisuuden täyttämiseen.

Kiellosta saadut kokemukset Ruotsissa ovat rohkaisevia

Ruotsissa yrityslähestymiskiellon avulla voidaan puuttua toistuviin myymälävarkauksiin sekä vakavaan väkivaltaan ja sen uhkaan kaupoissa. Kiellosta saadut kokemukset Ruotsissa ovat rohkaisevia: 75 prosenttia kiellon saaneista on pysynyt poissa kaupasta.

Ruotsissa yrityslähestymiskielto on ollut voimassa viime vuoden maaliskuusta. Yksi varkaus ei johda yrityslähestymiskieltoon, vaan varkauksien, häirinnän ja vakavan väkivallan uhan pitää olla toistuvaa ja todellista. Enimmäispituus Ruotsissa yrityslähestymiskiellolle on vuosi ja keskimäärin annetut yrityslähestymiskiellot ovat tähän asti olleet puolen vuoden mittaisia.

Tutkimusten mukaan väkivallan uhkaa liittyy juuri toistuviin myymälävarkauksiin ja siksi nimenomaan toistuvissa tilanteissa tulisi yrityslähestymiskielto tarpeeseen, Östman painottaa.

– Suomessa kaupoilla ei ole riittäviä työkaluja estää henkilön pääsyä kauppaan, joka varastaa ja aiheuttaa toistuvasti häiriöitä ja vakavia vaaratilanteita, vaan yrityksen työntekijöiden on jokaisen erikseen haettava lähestymiskieltoa itse henkilökohtaisesti.

 

 

Ylös