70-vuotias poikakuoro Cantores Minores konsertoi 800-vuotiaan Leipzigin Tuomaskuoron kanssa Helsingissä ja Tampereella

8.11.2022 klo 10:27 Hyvinvointi Kristiina Kunnas

Helsingissä ja Tampereella on mahdollisuus päästä kuulemaan legendaaristen poikakuorojen yhteiskonsertit. Johann Sebastian Bachin oma kuoro, Leipzigin vuonna 1212 perustettu Tuomaskuoro, saapuu vierailijaksi 70 vuotta täyttävän Cantores Minores -kuoron juhlakonsertteihin.

Cantores Minores -kuoro viettää tänä vuonna perustamisensa 70-vuotisjuhlavuotta. Vuosi on huipentunut loka-marraskuussa 70-vuotisjuhlaviikkoihin, joiden aikana kuoro esittää esimerkiksi vuonna 1971 Suomessa kantaesittämänsä italialaissäveltäjä Domenico Cimarosan Requiemin sekä säveltäjämestari J.S. Bachin Messu h-mollin. Sen esittää Cantores Minores -kuoron kanssa Bachin oma kuoro, legendaarinen Leipzigin Tuomaskuoro, joka on perustettu jo 1212.

Yhteistyön päämääränä syventää näiden kahden merkittävän poikakuoron ainutlaatuista yhteistyötä, vuorovaikutusta ja yhdessä oppimista. Samalla Tuomaskuoro tuo tuulahduksen pitkästä Bach-traditiostaan ja tutustuu samalla Cantores Minores -kuoron Bach-perinteeseen, joka sekin on Suomen mittakaavassa merkittävä.

Legendaarisen Leipzigin Tuomaskuoron kanssa Cantores Minores esittää Bachin Messun h-molli ensin Helsingin tuomiokirkossa torstaina 11. marraskuuta ja sitten sunnuntaina 13. marraskuuta Tampereen tuomiokirkossa.

Legendaarisen Leipzigin Tuomaskuoron  kanssa esitetään Bachin Messu h-molli ensin Helsingin tuomiokirkossa torstaina 11. marraskuuta tuomaskanttori Andreas Reizen johdolla ja juhlaviikon päätteeksi sunnuntaina 13. marraskuuta Tampereen tuomiokirkossa Cantores Minores -kuoron taiteellisen johtajan, kapellimestari Hannu Norjasen johdolla.

Tuomaskuorolla on myös oma kuorokonsertti Helsingin tuomiokirkossa 12. marraskuuta. Siinä se esittää muiden muassa H. Schützin ja J.S. Bachin musiikkia.

Messu h-molli -konserteissa molemmista kuoroista on mukana 60 laulajaa eli esiintymässä on yhteensä 120 poikakuorolaista.

Tuomaskuoron vierailun on mahdollistanut Jane ja Aatos Erkon säätiön kaksivuotinen avustus, joka myönnettiin Cantores Minores -kuorolle kansainväliseen yhteistyöhön saksalaisten poikakuorojen kanssa. Vuonna 2023 kuoron vieraaksi saapuu Pohjois-Saksan toinen legendaarinen poikakuoro Dresdenin Kreuzkuoro, jonka kanssa Cantores Minores esittää Johannes Brahmsin Ein deutsches Requiemin Helsingissä ja Dresdenissä.

Cantores Minores -kuoron juhlaviikkojen loppukonsertit ja näyttely:

J.S. BACH: MESSU H-MOLLI (BWV 232) 

to 10.11.2022 klo 19 Helsingin tuomiokirkko

su 13.11.2022 klo 16 Tampereen tuomiokirkko

Cantores Minores ja Leipzigin Tuomaskuoro

Tuuli Lindeberg, sopraano, Teppo Lampela, kontratenori, Tuomas Katajala, tenori, Tommi Hakala, basso

Suomalainen barokkiorkesteri

Joht. tuomaskanttori Andreas Reize (10.11.) ja Hannu Norjanen (13.11.)

Liput: 65, 50/40, 30/25, 15 € (10.11.), 30/15 e (13.11.) Ticketmasterin lippukaupat ja tuntia ennen ovelta

Konsertin kesto n. 2 h 15 min (ei väliaikaa)

H-mollimessua pidetään Johann Sebastian Bachin musiikillisena testamenttina. Sävellykseen Bach on taitavasti nivonut (parodioinut) teemoja aiemmista teoksistaan, sillä teosta ei ole sävelletty yhdellä kertaa. Ensimmäiset osat Kyrie ja Gloria valmistuivat jo vuosina 1724 ja 1731 ja muut osat seuraavien parinkymmenen vuoden mittaan. Bach viimeisteli H-mollimessun viimeisenä elinvuotenaan 1749. J.S. Bach kuoli vuonna 1750.

H-mollimessu eroaa Bachin kirkkomusiikiksi säveltämistä passioista. Teos mukailee katolisen kirkon messua ja on sävelletty latinankieliseen tekstiin, jolle ei 1700-luvulla ollut mitään käyttöä virallisissa luterilaisissa kirkonmenoissa.  Niinpä sävellystä ei pitkään aikaan osattu esittää yhtenäisenä teoksena. Ensimmäinen varma kokonaisesitys tapahtui vasta vuonna 1859 Leipzigissä. Tuolloin teoksen syntymästä oli kulunut 110 vuotta. Messu h-molli on kuulunut Cantores Minores -kuoron ohjelmistoon vuodesta 1980 lähtien.

70-VUOTISJUHLANÄYTTELY 30.10.-12.11.2022 HELSINGIN TUOMIOKIRKON KRYPTA

Perinteisessä juhlanäyttelyssä on esillä mm. kuoron historiasta kertovaa materiaalia sekä lahjoituksena saatu 97 pergamenttilehteä käsittävä gregoriaanisen kirkkolaulun kokoelma ’Codex Psalmus XCV et Requiem’. Näyttely on avoinna arkisin klo 11-17

Ylös