Pohjanmaan rannikolle suunnitteilla runsaasti merituulivoimaa – Peter Östman esittää uuden voimalaitosveron valmistelua

12.11.2022 klo 13:40 Politiikka KD Lehti

– Tuulivoimapuistojen voitot valuvat ulkomaille, mutta haitat jäävät Suomeen, Östman muistuttaa.

Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman esittää voimalaitosveron valmistelemista ja käyttöönottoa.

– Energiakriisi on nostanut energiayhtiöiden voitot pilviin. Uusi voimalaitosvero tulisi valmistella siten, että se ottaa huomioon myös energiantuotannon vaikutukset sähköverkolle, ympäristölle, paikallisille asukkaille ja Suomen julkiselle taloudelle, esittää Kokkolassa puhunut Östman.

Pohjanmaan rannikolle, mukaan lukien Kokkolan seudulle, on suunniteltu valtavasti merituulivoimaa.

Pohjanmaan rannikolle, mukaan lukien Kokkolan seudulle, on suunniteltu valtavasti merituulivoimaa.

– Merituulivoimaloista paikalliset kunnat eivät saa edes kiinteistöverotuottoja, mutta maisemahaitat jäävät tänne. Jos tuulivoimaloista ei ole mitään haittoja, miksi tuulivoimapuistoja ei rakenneta Helsingin edustalle, ihmettelee Östman.

Suomi on yksi Euroopan nopeimmin kasvavista ja houkuttelevimmista kohdemaista tuulivoimainvestoinneille. Joidenkin arvioiden mukaan kaikista rakenteilla tai suunnitteilla olevista tuulivoimaloista ulkomaisen omistusosuuden on jo noin 80 prosenttia.

– Ei voi olla niin, että tulevaisuudessa voitot valuvat pääosin ulkomaisten sijoittajien taskuihin, mutta laskut sähköntuotannon haitoista jäävät suomalaisten veronmaksajien huoleksi. Täysin auki on vielä sekin, kuka kustantaa aikanaan voimalaitosten purkamisen, Östman kysyy.

Ainakin Tanskassa on valmisteltu lakiesitys niin sanotusta tuottajamaksusta, joka velvoittaa uusiutuvan energian yhtiöt osallistumaan kantaverkon vahvistamisen kustannuksiin.

Voimalaitosvero ei ole uusi ajatus. Aiemmin suunniteltiin toteutumatta jäänyttä ns. windfall-veroa, joka kohdistuisi voimalaitoksiin, jotka ovat hyötyneet päästökauppajärjestelmästä ansiottomasti ja muutoin saaneet energiatukiin perustuvia ylisuuria voittoja.

Kataisen hallitus teki 2013 siitä esityksen, mutta tuolloin sitä ei voitu tuolloin toteuttaa EU:n valtiontukitarkastelun keskeneräisyyden vuoksi. Aloite verosta oli myös SDP:n vaihtoehtobudjetissa 2019, mutta esitys ei ole edennyt puolueen pääministerikaudella.

 

Ylös