– Tarvitaan pikainen toimenpideohjelma huumekuolemien ja päihdeongelmien torjumiseksi, Päivi Räsänen vaatii

12.11.2022 klo 13:49 Politiikka Samuli Rissanen

– Hallituksen tulee tuoda kiireellisesti toimenpideohjelma, jolla voidaan ehkäistä huumeiden kokeilua ja käyttöä, panostaa päihdehoitoihin ja -vieroitukseen sekä huumebisneksen kitkemiseen, Päivi Räsänen vaatii.

– Nyt ei tarvita hallituksen sisältä löysiä ja vastuuttomia ehdotuksia huumeiden laillistamisesta tai käyttöhuoneista, KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen sanoo.

Hän muistuttaa, että käyttöhuoneet eivät vähennä huumausaineiden ongelmakäyttöä, eikä ole näyttöä siitä, että ne vähentäisivät yliannostuskuolemia niissä valtioissa, joissa niitä on otettu käyttöön. Huumeiden käytön laillistaminen madaltaisi kynnystä huumekokeiluille sekä vahvistaisi markkinoita järjestäytyneelle huumerikollisuudelle.

Räsänen puhui aiheesta polittiisessa katsauksessaan Hämeen kristillisdemokraattien piirin syyskokouksessa Hämeenlinnassa tänään.

Terveydenhuollon henkilöstön päihdeosaaminen tulee Räsäsen mukaan saattaa tarvetta vastaavalle tasolle lisäämällä päihdeopetuksen resursseja. Poliisin ja terveydenhuollon yhteistyö on avainasemassa huumekoukussa olevan henkilön ohjauksessa avun piiriin. Uusilla hyvinvointialueilla huumeongelmaisten hoitoketjut on saatava kuntoon, jotta hoidon jatkuvuus voidaan turvata. Hoitoon pääsyn kriteerit on yhtenäistettävä koko Suomessa.

Nyt päihdehoidon saatavuus riippuu kunnasta eivätkä palvelut ole yhdenvertaisia asiakkaille

– Nyt päihdehoidon saatavuus riippuu kunnasta eivätkä palvelut ole yhdenvertaisia asiakkaille, hän sanoo.

Räsänen muistuttaa, että alkoholi on edelleen merkittävin kansanterveysongelmamme, mutta sen rinnalle ei tarvita kasvavaa huumeongelmaa. Päihdekuntoutuksessa tavoitteeksi tulee asettaa lääkkeellisten korvaushoitojen rinnalle nykyistä vahvemmin täysi vieroitus huumeista.

Tuoreen Euroopan huumeraportin mukaan Suomi on ykkössijalla alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa Euroopassa. Nuorten aikuisten kannabiksen käyttö on nelinkertaistunut 20 vuodessa ja trendimuutos on EU-maiden nopein.

Kasvava jengirikollisuus on kytköksissä huumekauppaan. Tuhansissa suomalaisissa kodeissa koetaan tällä hetkellä huolta nuorten päihdeongelmista.

 

Ylös