Vaalilain uudistaminen on välttämätöntä, Etelä-Savon kristillisdemokraatit vaativat

13.11.2022 klo 19:01 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien Etelä-Savon piiri vaatii syyskokouksessaan vaalilain uudistamista.

Kokouksen poliittisen tilannekatsauksen piti puoluevaltuuston puheenjohtaja Riitta Kuismanen Teams-etäyhteydellä. Kuismasen mukaan vaalilain uudistaminen on välttämätöntä.

– Jos pienet puolueet putoavat eduskunnasta, demokratia vähenee, ja se voi johtaa yhteiskunnan polarisoitumiseen eli kahtiajakautumiseen, Kuismanen muistutti.

Kokous antamasta kahdesta julkilausumasta toinen käsittelikin vaalilain uudistamista.

Yhtäläinen äänioikeus ei Kaakkois-Suomessakaan toteudu yhä korkeamman piilevän äänikynnyksen takia.

Etelä-Savon kristillisdemokraatit muistuttavat, että vaalijärjestelmä on vinoutunut: Yhtäläinen äänioikeus ei Kaakkois-Suomessakaan toteudu yhä korkeamman piilevän äänikynnyksen takia. Nykyvaalijärjestelmä ei anna pienemmille puolueille niitä paikkoja, jotka niille kuuluisivat, ja toisaalta antaa suurille puolueille niille kuulumattomia lisäpaikkoja.

Kristillisdemokraatit kannattavat niin sanottua tasauspaikkajärjestelmää, jossa tasauspaikkoja olisi esimerkiksi kymmenen prosenttia kaikista jaettavista paikoista.

– Tasauspaikkajärjestelmässä jokaisella äänellä olisi yhtäläinen painoarvo, kuten demokraattisessa järjestelmässä tulee olla. Jos demokratia ei toteudu, on vaara, että jakolinjat jyrkkenevät niin taloudessa, terveydessä, arvoissa kuin politiikassakin, piiri vetoaa kannanotossaan.

Piirin puheenjohtajana jatkaa Jouni Koskela Savonlinnasta. (Kuva: Olavi Kietäväinen)

Kokouksessa tehtiin myös henkilövalintoja. Piirin puheenjohtajana jatkaa Jouni Koskela Savonlinnasta. Varapuheenjohtajaksi valittiin Aila Asikainen Juvalta.

Piirihallituksen muut jäsenet ovat Matti Viljanen Juvalta, Liisa Ahonen ja Tuomo Malinen Mikkelistä, Antti Kivimäki ja Pirkko Peltoniemi Pieksämäeltä, Olavi Kietäväinen Puumalasta, Marja Riitta Linnaranta Rantasalmelta sekä Esko Repo ja Tapani Hannonen Savonlinnasta. Varajäseniksi valittiin Pirkko Kuikka Mikkelistä ja Iida Lähdekorpi Pieksämäeltä.

 

Ylös