Keski-Pohjanmaan kristillisdemokraatit esittävät toimenpiteitä hoitajapulan paikkaamiseksi

13.11.2022 klo 19:31 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien Keski-Pohjanmaan piirin syyskokous julkaisi lausuman vanhustenhoidon tilanteesta ja toimenpiteistä hoitajapulan taklaamiseksi. Kristillisdemokraatit ottivat myös kantaa polttoaineiden kohtuuttomaan hintaan ja peräänkuulutti diesel-veron poistoa.

– Hoitajamitoituksella on yritetty varmistaa hoidon laatu, mutta lopputulos ei ole ollut vain hyvä. Tehostetun palveluasumisen paikkoja on jouduttu sulkemaan, kun hoitajia ei ole ollut riittävästi, Keski-Pohjanmaan kristillisdemokraatit muistuttavat.

Kotihoidon kuormittuessa vanhuksia ei ole voitu kotiuttaa esimerkiksi sairaalan osastoilta oikeaan aikaan, mikä on aiheuttanut turhia kustannuksia ja saattanut huonontaa vanhuksen kuntoa.

Hoitajapulan vuoksi kotihoidon käynnit saattavat olla niin lyhyitä, että vanhus jää käynnistä hämmentyneeksi ja yksinäiseksi, olennaisiakaan asioita ei ehditä korjata ja hoitaja kuormittuu kohtuuttomasti.

On välttämätöntä turvata riittävät rahalliset resurssit vanhustenpalveluihin.

– On välttämätöntä turvata riittävät rahalliset resurssit vanhustenpalveluihin. Siksi valtion on korjattava hyvinvointialueiden rahoitusta ja tehtävä myös täysimääräiset inflaatiokorotukset.

Piirissä pohdittiin ratkaisuja myös hoitajien saamiseksi alalle.

– Tarvitsemme lisää hoitajien ja hoiva-avustajien koulutusta lähellä potentiaalisia muuntokouluttautujia. Tarvitsemme oppisopimuskoulutusta. Eläkkeellä oleville hoitajille on luotava lisää verokannustimia työntekoon. Hoitajien työsopimuksia pitää vakinaistaa ja johtamista on parannettava. Hoitajille on taattava, että heitä ei polteta loppuun ja he voivat tehdä hyvällä mielellä työtä, piirin kannanotossa todetaan.

Myös vanhusten pärjäämistä kotona kannattaa piirin mielestä vahvistaa. Terveydenhuolto on tarjottava hoitotakuun mukaisesti, jotta toimintakyky säilyy. Erilaisia yhteisöllisiä asumismuotoja on tarjottava ja kyytien hankkiminen on tehtävä helpoksi syrjäseuduilla asuville.

– Omaishoidontuki on tehtävä verottomaksi ja omaishoitajien tukimuodot on tehtävä joustaviksi. Saattohoidon osaamiseen kannattaa satsata.

Syyskokouksessa Keski-Pohjanmaan KD:n uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Jani Andersson Kokkolasta ja varapuheenjohtajaksi Hannele Ilola Kannuksesta. Andersson ja Ilola edustavat ensi vuonna myös puoluehallituksessa.

Piirihallitukseen valittiin Kokkolasta Göran Björkgård ja Eemeli Vuollo, Vetelistä Merja Heikkilä, Pietarsaaresta Kristiina Hellstrand, Pedersörestä Bernt Snellman (varalle Ronny Östman) ja Luodosta Bertil Grankulla (varalle Pernilla Löfs-Grankulla). Kaksivuotista kauttaan jatkavat Virpi Ali-Haapala, Toholampi, Alf Grankulla, Larsmo, Hannele Ilola, Kannus, Taina Koskela, Halsua, Rami Lehtola, Pietarsaari, Karin Saarukka, Kruunupyy, Mauri Salo, Kokkola ja Björn Svenfelt, Kokkola.

 

Ylös