Ulkoministeri Pekka Haaviston vastaus Ahvenanmaan rauhan ajan valvonnasta ei tyydytä Päivi Räsästä

14.11.2022 klo 17:11 Eduskunta Samuli Rissanen

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kysyi lokakuussa, onko hallitus valmis ryhtymään toimenpiteisiin, jotta Geneven rauhansopimuksen valvonta koskien Ahvenanmaata siirretään pois Venäjältä esimerkiksi Suomelle ja Ruotsille.

– Ulkoministeri Pekka Haavisto on tänään vastannut kirjalliseen kysymykseeni Ahvenanmaan aseettomuuden valvonnan siirtämiseksi pois Venäjältä. Ulkoministeri kävi vastauksessaan läpi samoja taustatietoja, joita esitin kysymyksessäni. Toivomaani vastausta kysymykseeni en kuitenkaan saanut, Päivi Räsänen kertoo lähettämässään tiedotteessa.

Venäjän konsulaatin kummajaistehtävä valvoa Ahvenanmaan demilitarisaatiota rauhan aikana on Räsäsen mielestä Suomen suvereniteetin kannalta jo lähtökohtaisesti ongelmallinen.

– Ehdotin, että nykyisessä Itämeren kiristyneessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa hallitus ryhtyisi toimiin, jotta päästäisiin eroon tästä historian jäänteestä. Geneven rauhansopimuksen ehtojen valvonta olisi syytä selvittää siirrettäväksi esimerkiksi Suomelle ja Ruotsille.

Ulkoministeri Haavisto totesi vastauksessaan, että mikäli Venäjä käyttäisi edustustoa sopimuksen vastaisiin tarkoituksiin, tällaiseen toimintaan reagoitaisiin välittömästi.

– Olisi kuitenkin parempi toimia ennakoivasti eikä vasta sitten, kun ilmeinen uhka on jo päällä, Räsänen sanoo.

Pariisin ja Geneven sopimusten mukaista Ahvenanmaan demilitarisaatiota ei ole tarpeen purkaa, enkä ehdottanut muutosta edes tavanomaisiin konsulipalveluihin. Konsuliviraston toimivallasta tulisi poistaa vain Ahvenanmaan saarten demilitarisointia ja linnoittamattomuutta koskevien sitoumuksien noudattamisen valvonta.

– Pidän huolestuttavana, että Euroopassa sotiva naapurivaltiomme vastaa yhden Suomen maakunnan, itsehallinnollisen Ahvenanmaan osalta sen aseettomuuden valvonnasta rauhan aikana, Räsänen sanoo.

Hänen mielestään tämä on erityisen ongelmallista aikana, jolloin Suomi on monella tavoin mukana painostustoimissa, jotta Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa saataisiin loppumaan.

– Venäjä on myös sotatoimissaan käyttänyt hybridivaikuttamista ja tunnuksettomia sotilaita. Sotatoimet on naamioitu erityisoperaatioiksi, jolloin rauhantilan ja sodan rajapintaa on hämärretty.

 

Ylös