”Hallituspuolueet tekevät nyt omia vaihtoehtobudjettejaan” – Sari Essayah pitää hätäisiä avauksia vaalityönä

15.11.2022 klo 08:59 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah ihmettelee hallituksen toimintaa täydentävän talousarvion valmistelussa. KD on ­jatkuvasti pitänyt esillä maatilojen ahdinkoa ja vaatinut rahaa hoitovelan purkuun muun muassa viime vuoden vaihtoehtobudjetissaan.

– Olemme viimeisen vuoden ajan melkein viikoittain muistuttaneet hallitusta maatilojen hädästä, hoitovelasta sekä hyvinvointialueiden rahoitusvajeesta. Miksi näihin isoihin, kriittisiin asioihin on herätty vasta nyt, kun ensi vuoden budjetin käsittely eduskunnassa lähenee jo loppusuoraa, Essayah kysyy.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun johtama sosiaali- ja terveysministeriö on julkisuudessa esittänyt 700 miljoonaa euroa hoitovelan korjaamiseksi ja Keskusta on yhtäkkiä herännyt vaatimaan 300 miljoonaa euroa maatilojen tukemiseen.

Mistään leikkauksista ei olla valmiita edes puhumaan näin vaalien alla

Essayah pitää maatilojen tukemista ja hoitojonojen purkua erittäin tärkeänä, mutta päätösten lykkääminen marraskuulle ja rahoituksen etsiminen kehyksen ulkopuolelta kummastuttavat.

Huomiota herättää, että molemmat uudistukset pitäisi tehdä kehyksen ulkopuolisella rahoituksella.

– Keskustakin vaatii siis lisää velkaa Suomelle. Mistään leikkauksista ei olla valmiita edes puhumaan näin vaalien alla, toteaa Sari Essayah.

Hänen mukaansa on selvää, että avauksissa on kyse puolueiden vaalityöstä.

– Ilmeisesti hallituksen toimintakyky on jo mennyttä. Siksi puolueet tekevät nyt hätäisiä avauksia, ikään kuin olisivat jo oppositiossa.

 

Ylös