Savo-Karjalan eduskuntavaaliehdokas Maija Silvennoinen Liperistä: ”Kristillisdemokraatiksi eskari-ikäisenä – edelleen kaikessa mukana”

15.11.2022 klo 08:30 Henkilöt Kristiina Kunnas

Voisi ajatella, että jossain vaiheessa haluaisi repäistä itsensä irti, jos on saanut politiikka-annoksen jo äidinmaidossa. Liperin Maija Silvennoinen on kuitenkin jälleen ehdolla eduskuntavaaleissa. – Välillä tuntuu, etteivät vuorokauden tunnit riitä luottamustehtäviin. Mutta sitten taas saan itsekin virtaa, Silvennoinen naurahtaa.

Kun Maija Silvennoinen esitteli itseään Savo-Karjalan muille eduskuntavaaliehdokkaille, hän kertoi olleensa aina kristillisdemokraatti. Liitettiinhän hänet jo kuusivuotiaana Kristillisdemokraattien jäseneksi.

– Politiikka tuli äidinmaidossa, Silvennoinen myöntää.

– Vanhemmat halusivat minutkin mukaan.

Kun Enonkosken Mustosen tyttö suuntasi Etelä-Savon puolelta miehen perässä töihin Pohjois-Karjalaan, hän mietti, miten ihmeessä löytäisi kavereita.

Kauan ei tarvinnut ihmetellä, sillä tosi aktiivinen KD:n nuorisojärjestö imaisi Maijan mukaansa. Hänestä tuli sihteeri ja taloudenhoitaja. Jo vuoden 2005 vaaleissa hän oli kuntavaaleissa ehdolla ja tulikin jo varavaltuutetuksi.

Puolisoksi löytyi Joensuusta kotoisin oleva Silvennoisen Juha. Liperiin asettuneeseen perheeseen syntyi kolme ihanaa lasta, Miia, Milla ja Miro.

Maija on kokenut lähes kaikki politiikan tehtävät – paitsi kansanedustajuuden. Pian hän oli piirihallituksen jäsen, osaston jäsen, sitten varapuheenjohtaja, puheenjohtaja, kunnanvaltuutettu, kirkkovaltuutettu ja aluevaaleissa 2021 hänet valittiin Pohjois-Karjalan aluevaltuustoon.

Miten politiikka on muuttunut parissa vuosikymmenessä?

– Kaikki on hektisempää nyt. Sosiaalisen median myötä pitäisi heti keretä lukemaan ja kommentoimaan. Asia on huomenna jo vanha. Ja jos et reagoi, olet hidas.

Toisaalta perinteisiin kanaviin ei enää ole itsestäänselvää pääsyä.

– Karjalaisessakin on mielipidekirjoituksen kanssa välillä epävarmaa. Se julkaistaan, jos julkaistaan, Maija Silvennoinen kuvaa.

Hän ei lähtenyt alkuaikoina poliitikkona Facebookiin, Instagramiin tai Twitteriin.

– Arvostin enemmänkin sitä jalkatyötä – jota ei toki voi vieläkään unohtaa.

– Mutta kyllä ajan henki vaatii jatkuvaa hereillä oloa. Siksi minäkin liityin sosiaalisen median alustoihin myös poliitikkona varsin pian.

Hän tietää, miten kuormittavaa niissä mukana oleminen kuitenkin on, kun on kokoaikainen työ ja siinä sivussa opiskelua, perhe ja lisäksi ”jokunen luottamustehtävä”.

– Haluaisin haastaa kaikki KD:n toimijat aktiivisiksi someen. Muuten eivät vuorokauden tunnit riitä niille, jotka päivittävät sinne muidenkin puolesta, Silvennoinen muistuttaa.

Niin vain Silvennoinen oli ehdottamassa Twitter-tilin avaamista Liperin kunnalle.

– Nyt tuskin on enää kuntaa, joka ei olisi somessa.

Hän aikoo kampanjassaan ilman muuta olla ihmisten ilmoilla.

– Olen huomannut, että toritapahtumissa tietyt ihmiset ovat automaattisesti avoimempia ja suulaampia. Jos vain uskaltautuu kysymään, mitä toisella on mielen päällä, sieltä löytyy aivan helmi-keskustelunaiheita, Silvennoinen kertoo ilahtuneena.

– Sitä paitsi iloinen hymy ei maksa mitään mutta antaa paljon.

Sitä paitsi iloinen hymy ei maksa mitään mutta antaa paljon.

Silvennoinen toteaa, että Savo-Karjalan kristillisdemokraattien ehdokasjoukko on niin monipuolinen ja osaava, että on jopa hankala löytää kärkiteemaa, jolla erottuisi muista.

– Mutta koska olen sosiaalipuolen immeinen, on pienempituloisten ja heikompiosaisten toimeentulo sekä palveluiden saatavuus lähellä sydäntäni.

– Mutta saavatko he tarvittavat palvelut? Jo pelkästään se, että köyhällä eläkeläisellä on pieni metsäpalsta, voi estää toimeentulotuen saamisen. Sotu-uudistuksen pitäisi parantaa tällainen ongelma.

Elinvoiman ylläpitäminen haja-asutusalueella, jota paljon löytyy Savo-Karjalan vaalipiiristä Pohjois-Savon sekä Pohjois-Karjalan alueelta, on vaikeaa.

– Jo netin toimimisen pitäisi olla kunnossa. Ja kun julkinen liikenne ei ulotu kaikkialle, pitää päästä liikkumaan jotenkin. Ihmisillä pitää olla itsemääräämisoikeutta, sillä eivät kaikki halua tulla asumaan taajamaan.

Silvennoinen aikoo omassa kampanjassaan tehdä mielipidekirjoituksia ja käyttää somea.

Silvennoinen opiskelee työn ohella Itä-Suomen yliopistossa sosiaalityötä. Välillä hän miettii, tuleeko oma hyvinvointi laiminlyötyä.

Millakin sanoi ennen kuolemaansa, että ’yritä pittää äiti ittestäs huolta’.

 

”Millan menetys muutti näkökulmaa elämään”

Silvennoisen perheen kova ja syvä kokemus oli keskimmäisen lapsen Millan sairastuminen syöpään ensin vuonna 2015 ja sitten uudestaan 2017.

Esitellessään itseään muille Savo-Karjalan ehdokkaille Maija Silvennoinen puhui muustakin, kuin siitä, että imi itseensä kristillisdemokratian jo äidinmaidossa.

– Mie oon savo-karjalainen supliikki-sosiaalinen perheenäiti, naimisissa ja kovia kokenut. Priorisoin kaikkein eniten perhettä, vaikka olen monessa luottamustehtävässä mukana. Olin Millan omaishoitaja ja autan vanhempiani mahdollisuuksien mukaan.

– Olen myös sellainen, joka kirjottelloo runoja, puhhuu ihmisille paljon asioita, Maija listaa karjalaisittain haastaen.

Milla ei ehtinyt nähdä 16-vuotispäiväänsä, vaan kuoli kesällä 2019 15-vuotiaana.

– Kyllä meillä oli kapinaakin. Että miks meille kävi näin? Mutta eniten on auttanut se, että on oma ihtensä. Uskallan näyttää, että välillä itkettää, välillä naurattaa.

Osa ihmisistä ei oikein uskalla vieläkään puhua Silvennoisten kanssa heitä kohdanneesta surusta.

Maija kertoo, että ennen Millan kuolemaa jotenkin lohdutti, että tyttö itse suunnitteli kaiken. Milla kertoi, millainen hautakivi hankitaan, mitä hautajaisissa syödään, millaiset kukkalaitteer haluaa. Vielä viikko ennen sitä, kun joutui jäämään koulusta pois, hän pyysi opettajaltaan tukiopetusta.

– Eikä hän pelännyt kuolemaa. Hän kirjoitti, että tämä oli Jumalan tahto. Minulle Milla sanoi, että elä äiti itke vielä, ehdit kyllä itkeä.

Maija Silvennoinen kertoo rohkaisseensa ihmisiä olemaan surun kanssa oma itsensä.

Maija Silvennoinen kertoo rohkaisseensa ihmisiä olemaan surun kanssa oma itsensä.

– Olen sanonut, ettei tarvitse esittää. Ei voi heti olla hymyileviä kasvoja ja naureskelua. Kaikki  surevat eri tavalla ja eri pituisen ajan.

– Kun minulle joku sanoi, että pitäisi jo mennä eteenpäin, niin ajattelin, että suksi suolle! Se eteenpäin meno tuli vasta aikanaan.

– Nyt teen opintoja ja suuntaan katsetta tulevaisuuteen. Miia on jo omillaan 21-vuotiaana lähihoitajana. Miro on 15-vuotias yläastetta käyvä nuorukainen, joka jo venähti pituudessa perheen naisväen ohi.

 

Maija Silvennoinen, Liperi, KD-eduskuntavaaliehdokas Savo-Karjalassa:

• 43-vuotias
• asuu Liperin Ylämyllyllä miehensä Juhan ja perheen kuopuksen Miron kanssa
• sosiaaliohjaaja, vs. sosiaalityöntekijä; opiskelee yhteiskuntatieteiden maisteritutkintoa sosiaalityöstä
• Liperin kunnanvaltuutettu, hyvinvointilautakunnan varapuheenjohtaja, Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuutettu, maakuntavaltuutettu, Pohjois-Karjalan KD-piirihallituksen jäsen, kirkkovaltuutettu, kasvatustyöjohtokunnan puheenjohtaja
• harrastaa opiskelua, ulkoilua, luonnossa liikkumista, lukemista
• tykkää olla ystävien kanssa
• läheiset ystävät ja seurakunta ovat voimavara
Liperin kunnanvaltuutettu Maija Silvennoinen

Maija Silvennoinen on uuden edessä, sillä hän opiskelee sosiaalityön maisteriohjelmassa – ja pyrkii eduskuntaan. – Kaikesta muusta ja kiireestä huolimatta perhe on todella tärkeä ja keskiössä, kuten myös vanhempani Enonkoskella, Maija Silvennoinen kertoo. (Kuva Mella Melkko)

 

 

 

Ylös