KD Naiset: Hallitus epäonnistui rankasti opettajakoulutuksen lisäkoulutuspaikoista päätettäessä

15.11.2022 klo 10:25 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitus päätti, ettei lisäpaikkoja opettajankoulutukseen tai muuntokoulutukseen tule Helsingin yliopistoon. KD Naisten puheenjohtaja, varhaiskasvatuksen erityisopettaja Sari Kumin pitää tilannetta täysin käsittämättömänä. – Hallitus teki suuren virheen, jolla on nyt kauaskantoiset seuraukset.

Kumin kertoo, että KD Naiset ovat huolissaan siitä, että kaikki suomalaiset lapset eri puolilla Suomea ovat eriarvoisessa asemassa suhteessa laadukkaaseen varhaiskasvatuksen saamiseen.
KD Naiset vaatii, että hallitus arvioi tilannetta uudestaan.

– Lapset ovat sen arvoisia, Kumin sanoo.

Henkilökunnan koulutustaso laskee kauttaaltaan. Kierre on karmaiseva

Varhaiskasvatuksen henkilöstöpula hankaloittaa erityisesti suurissa kaupungeissa arkea monissa päiväkodeissa. Lapsen oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen vaarantuu tälläkin hetkellä monissa yksiköissä. Pelkästään Helsingissä liki 50 prosenttia varhaiskasvatuksen opettajista puuttuu.

– Lastenhoitajat hoitavat opettajien toimia mistä seuraa puolestaan koulutettujen lastenhoitajien pula. Henkilökunnan koulutustaso laskee kauttaaltaan. Kierre on karmaiseva, Kumin arvioi.

Tässä tilanteessa hallitus päätti, ettei Helsingin yliopisto saa lisärahoitusta varhaiskasvatuksen opettajien lisäpaikkoihin eikä muuntokoulutukseen, jolla esimerkiksi lastenhoitajat voisivat täydentää koulutustaan.

– Tämä päätös syntyi tilanteessa, jossa eduskunnassa järjestettiin hätäkokous aivan hetkeä aikaisemmin koskien akuuttia henkilöstöpulaa. Samaan aikaan julkistettiin tieto myös Rauman opettajakoulutuksen mahdollisesti lakkauttamisesta, Kumin kertaa.

Ylös