Aggressiivisesta ja levinneestä eturauhassyövästä selvinnyt Jukka Salmi ei lakkaa puhumasta syöpäseulontojen puolesta

18.11.2022 klo 15:41 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmässä työskentelevä Jukka Salmi sairastui kolme vuotta sitten aggressiiviseen eturauhassyöpään. Nyt hän toivoo huomiota varttuneemmille miehille, jotta he pääsisivät seulontoihin ja nopeammin hoidon piirin.

KD-Kompassi-ohjelmassa vierailee tällä viikolla Jukka Salmi, jolla on takana kolmen vuoden takainen sairausjakso. Hän sairastui joulukuussa 2019 suomalaisten miesten yleisimpään syöpään, eturauhassyöpään.

Tällä hetkellä hän voi hyvin, ja kokee vointinsa samankaltaiseksi kuin ennen sairautta.

Kolme vuotta sitten tilanne vaikutti toisenlaiselta.

Toisella urologikäynnillä Salmi kuuli, että hänessä on jotakin, joka näyttäisi syövältä.

– Siinä oli vaikea pitää naamaa peruslukemilla. Tilanne oli hankala ja paljon oli pelkoja. Ja myös suuri tarve ottaa selvää asioista. Luin kaiken mahdollisen ja koetin ymmärtää, että mistä on kysymys.

Sairauteen liittyi useita välietappeja: Ensimmäinen diagnoosi oli, että kyseessä voisi olla niin sanottu kiltti syöpä, mutta myöhemmin magneettikuvauksella selvisi, että kyse onkin aggressiivisesta ja nopeasti etenevästä syövästä, joka oli ehinyt myös levitä.

Eturauhassyöpää hoidetaan sädehoidolla, leikkauksilla ja lääkkeillä. Salmi kertoo ”ottaneensa koko kattauksen”. Hän päätyi radikaaliin leikkaukseen, jossa eturauhanen poistettiin.

Mutta koska syöpä oli levinnyt eturauhasen ulkopuolelle, Salmi sai kahden kuukauden sädehoitojakson päälle. Siihen päälle hormonihoito, joka blokkaisi syövältä ravinnon.

– Tauti ei pysähdy ja mitä nopeammin se löydetään, sitä paremmat ovat selviytymismahdollisuudet.

Kaiken kaikkiaan hoitojaksosta tuli vuoden mittainen episodi.

Salmi on vaatinut eturauhassyöpäseulontoja miehille ja kansanedustaja Sari Tanus on tehnyt asiasta myös lakialoitteen, jonka on allekirjoittanut 141 kansanedustajaa.

Aloite, joka on jo maaliskuulta 2020 ei silti tunnu etenevän.

– Minä toivon, että näiden viimeisten kuukausien aikana asialle tapahtuu jotakin ja se saisi ainakin jonkinnäköisen myönteisen etenemisen, Salmi sanoo.

Hän muistuttaa, että maaliskuun 2020 jälkeen miehiä on Suomessa kuollut eturauhassyöpään reilu puolitoista tuhatta ja ja vajaa 10 000 on sairastunut.

– Tauti ei pysähdy ja mitä nopeammin se löydetään, sitä paremmat ovat selviytymismahdollisuudet.

Salmi on myös kolmena vuotena järjestänyt eduskunnan portailla kynttilätapahtuman, jolla hän on hakenut huomiota eturauhassyövälle.

– Ensimmäisenä vuonna, 2020, oli niin kova myrsky että eduskunnan portailla oli 900 sammunutta kynttilää. Mutta ehkä oli jopa niin, että ne sammuneet kynttilät olivat puhuttelevampi symboli syöpään kuolleille miehille.

Kuuntele Jukka Salmen koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 19.11. klo 12.50 alkaen.

Ylös