”Terveydenhuolto ja maatalous tarvitsevat lisäpanostuksia” – Sari Essayah kertoi KD:n vastalauseesta vuoden viimeiseen lisätalousarvioon

23.11.2022 klo 16:05 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit ovat jättäneet vastalauseen ja yhdeksän lausumaehdotusta vuoden viimeiseen lisätalousarvioon.

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa, että valtion talousarvio sekä syksyn lisätalousarviot ovat olleet Marinin hallituksen viimeisiä mahdollisuuksia tehdä konkreettisia toimia talouden kurssin kääntämiseksi ja julkisten menojen priorisoimiseksi. Toimia odotettiin niin ikään kriittisten alojen, etenkin maatilojen pelastamiseksi.

– Näihin vakaviin kysymyksiin hallitus ei ole kuitenkaan halunnut tai kyennyt puuttumaan vaan on jatkanut avokätistä politiikkaansa unohtaen kuitenkin maatilojen akuuttiin kustannuskriisiin vastaamisen.

Maatilojen tukemisen lykkääminen ensi vuodelle on Essayh’n mukaan kohtalokas liian monelle tilalle ja toisaalta ei edes tiedä, onko hallitus silloin enää kasassa.

Kristillisdemokraatit, jotka tekivät maataloudesta hallitukselle vastikään välikysymyksen, pitävätkin hallituksen viivyttelyä täysin mahdottomana ymmärtää.

Maatiloille KD vaatii kustannustukea, jotta elinkelpoiset ruokaa tuottavat tilat pelastetaan. Myös suunnitelma hyvinvointialueiden rahoitusvajeen paikkaamisesta pitää toteuttaa pikaisesti.

Valtion velkaantuminen näkyy korkomenoissa

Samalla kun rahoitusta uupuu, korkomenot uhkaavat paisua. Jo ensi vuoden talousarviossa korkomenoihin on tulossa 1,5 miljardin lisäys.

Valtionvelan hoitomenoihin hupeneekin ensi vuonna suurin piirtein saman verran kuin uunituoreiden hyvinvointialueitten starttaaminen tarvitsisi lisää rahoitusta.

Nyt hyvinvointialueille lähdetään liikkeelle vakavasti alirahoitettuina.

– Vielä viime viikonloppuna elimme siinä toivossa, että hallitukselta löytyisi hyvinvointialueille lisärahoitusta tässä tilanteessa, mutta näin ei ole, Essayah totesi.

Talouden ja velkaantumisen osalta kristillisdemokraatit vaativat hallitusta sitoutumaan keinoihin, joilla julkisen talouden kestävyysvaje voidaan kuroa umpeen 2020-luvun loppuun mennessä. Näitä toimia hallitukselta odotetaan jo loppuvaalikauden aikana.

– Edellytämme myöskin, että eduskuntaan tuodaan esitys ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamiseksi, niin että etuustaso on korkeampi työttömyysjakson alussa ja laskee portaittain työttömyyden keston mukaisesti.

– Lisäksi edellytämme hallitukselta esitystä etuusjärjestelmän kannustinloukkujen purkamisesta, paikallisen sopimisen edistämisestä ja esitystä terapiatakuun toteuttamisesta.

 

Ylös