Kristillisdemokraatit: Nykyisellä rahoitusmallilla osa hyvinvointialueista jo lähtökohtaisesti elinkelvottomia

28.11.2022 klo 17:41 Politiikka Samuli Rissanen

Soten korjaamisella on kiire, jotta terveydenhuollon ja sosiaalitoimen kriisiytyminen ei pahenisi entisestään, kristillisdemokraattien puoluevaltuusto muistuttaa.

Rahoituksen valuvirheiden korjaamiseen Kristillisdemokraatit on jo syyskuussa julkaissut oman soten korjaussarjansa.

Lauantaina Helsingissä kokoontunut kristillisdemokraattien puoluevaltuusto otti kantaa soten korjaamiseksi, sillä korjausliikkeitä ei ole näkynyt.

Puoluevaltuuston kannanotossa todetaan, että rahoituksen määräytymisperusteissa on valuvirheitä: Palvelutarpeen kasvun huomioiminen ainoastaan 80-prosenttisesti aiheuttaa haasteita väestön ikääntyessä.

– Tiukkeneva talous pakottaa valitsemaan ketä tai mitä julkisin varoin hoidetaan

Rahoitus perustuu pääosin jo kirjattuihin potilastietoihin eikä huomioi hoitamatta jäänyttä palveluntarvetta. Pelkästään sote-palvelujen käyttötietoon perustuva rahoitusjärjestelmä voi jopa lisätä alueellisia terveyseroja.

– Lisäksi väestökerroin vääristää rahoitusta, koska se ei kohtele erilaisia väestöpohjia oikeudenmukaisesti. Ikääntyvät alueet ja väestökatoalueet kärsivät. Tämä kärjistää alueellisia terveyseroja, mikä on täysin vastoin sote-uudistuksen tavoitteita, kannanotossa todetaan.

Puoluevaltuusto huomattaa, että osa kunnista on tietoisesti alibudjetoinut sotea eikä hoivavelan purkamista ole kiirehditty, joten hyvinvointialueelle siirtyy liian vähän rahoitusta.

Hyvinvointialueiden lisärahoituksen tarve on jopa 7 miljardia vuoteen 2028 mennessä.

– Tiukkeneva talous pakottaa valitsemaan ketä tai mitä julkisin varoin hoidetaan ja millä perustein, kristillisdemokraatit muistuttavat.

Ylös