”Lapsilisiin tasokorotus ja vauvatonni” – Sari Tanus muistuttaa, että lapsilisien reaaliarvo on romahtanut 2010-luvulla

30.11.2022 klo 17:59 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanuksen mukaan merkittäviä syitä alhaiseen syntyvyyteen ovat taloudelliset huolet sekä työelämän kuormittavuus. Lapsiperheiden perusturvan taso on jäänyt jälkeen yleisestä kustannuskehityksestä.

Tanus muistutti eduskunnassa, että lapsilisien reaaliarvo on laskenut selvästi 2010-luvulla.  Lapsilisien tasokorotus onkin yksi KD:n vaihtoehtobudjetin esityksistä.

– KD:n budjettivaihtoehdossa korotukset aloitettaisiin 15 eurolla ja tasokorotus tehtäisiin kaikkiin lapsilisiin perheen lapsimäärästä riippumatta, Tanus kertoi.

Tämän lisäksi KD on esittänyt jo useamman vuoden ajan vaihtoehtobudjetissaan niin sanottua vauvatonnia. Siinä pikkulapsiarjen helpottamiseksi maksettaisiin kertaluontoinen 1000 euron lisätuki niille perheille, joihin syntyy lapsi.

Tanus puhui myös erityisruokavaliokorvauksen puolesta. Keliakialiitto teetti tänä vuonna hintaselvityksen, jossa todettiin, että gluteeniton erityisruokavalio aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia yli 700 eurolla vuodessa.

– Keliakia on Suomessa ainoita autoimmuunisairauksia, johon ei tällä hetkellä ole saatavassa saatavissa yhteiskunnalta minkäänlaista tukea eli ehdottomasti tämä korvaus tulisi saada takaisin, Tanus sanoo.

Hän muistutti, että hoitamattomana keliakia voi aiheuttaa monia lisässairauksia kuten masennusta, lapsettomuutta, osteoporoosia, nivelsairauksia ja suolistosyöpää.

Ylös