KD kysyi suoraan viljelijöiltä maatilojen tilanteesta ja sai vastaustulvan

1.12.2022 klo 14:10 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit halusi kuulla viljelijöiden ääntä ja saada ensitietoa maatilojen todellisuudesta kustannuskriisin keskellä. Vastauksia on parissa päivässä tullut lähes 200.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän pääsihteeri Iina Mattila kertoo, että palautetulva suorastaan yllätti KD:n ryhmäkanslian. Vain kahdessa päivässä palautteita on tullut liki 200. KD kysyi viljelijöiltä, miten kustannuskriisi on vaikuttanut heidän tilanteeseensa.

Mattila kertoo, että eduskuntaryhmän kansanedustajien, Peter Östmanin ja Sari Essayah’n on määrä lukea joitakin palautteista pian julkaistavilla videoilla.

– Monissa vastauksissa todetaan, että kriisi vaikuttaa jo mielenterveyteen.

Palaute on ollut Mattilan mukaan sisällöltään surullista ja synkkää.

– Niistä ei ole jäänyt epäselväksi, että tilat tarvitsevat pikaisesti tukea.

Mattila kertoo esimerkiksi perunatilallisesta, joka kertoi, että perunantuotannon kokonaiskustannukset ovat nousseet 90 prosenttia.

Palautteista käy myös ilmi, kuinka viljelijät yrittävät selviytyä kohonneista kustannuksista. Mattila kertoo, että maksuaikatauluja lykätään yleisesti. Ikävämpi puoli on se, että tilanne näyttää vaikuttavan jaksamiseen ja tilallisten omaan tekemiseen.

– Monissa vastauksissa todetaan, että kriisi vaikuttaa jo mielenterveyteen.

Kristillisdemokraatit on tehnyt aiheesta tämän vaalikauden ensimmäisen välikysymyksensä ja eduskunta käsittelee sitä keskiviikkona 7.12. ja äänestää perjantaina 9.12.

– Edustajiemme puheenvuoroissa välikysymyskeskustelussa varmasti kuullaan myös KD:lle vastanneiden viljelijöiden ääntä, Mattila lupaa.

Ylös