– Terveys ja vanhuspalvelut on ajettu kriisiin Sdp:n johtamassa hallituksessa, Päivi Räsänen napauttaa

1.12.2022 klo 17:37 Politiikka Samuli Rissanen

Räsänen muistutti eduskunnan torstaisella kyselytunnilla, että tulevat hyvinvointialueet aloittavat toimintansa ensi kuussa, mutta niillä on jo lähtövaiheessa puolentoista miljardin euron rahoitusvaje.

Rahoitusvaje saattaa Räsäsen mukaan johtaa palveluiden rajuihin leikkauksiin ennen pitkää.

– Terveys ja vanhuspalvelut on ajettu itse asiassa ennennäkemättömään kriisiin sosialidemokraattien johtamassa hallituksessa, Räsänen napautti.

Hoitajavaje uhkaa syventyä väestön ikääntyessä ja palvelutarpeen kasvaessa, vaikka koronan aiheuttama hoitovelkakin on edelleen korjaamatta.

Räsäsen mukaan korjauksien sijaan hallitus vaikeuttaa hoitojonojen purkamisesta romuttamalla yksityisten lääkärien ja terapiapalvelujen kelakorvaukset.

– Oletteko te ministeri Kiuru tutustunut vaihtoehtobudjettiinmme, jossa esitämme ensi vuodelle puolen miljardin euron pakettia hoitovelan ja hoitajavajeen korjaamiseksi ja muun muassa omaishoidon tuen verovapautta, jolla voitaisiin tukea tätä arvokasta työtä tekeviä, Räsänen kysyi.

Kiurun piti KD:n ehdotuksia lähtökohtaisesti hyvin samanlaisina, joilla hän itsekin on ollut julkisuudessa esillä.

– En ota kantaa verovähennykseen, kun se kuuluu kollegalleni, mutta omaishoidon osalta on tehtävä omaishoidon tasoon liittyviä valtakunnallisia päätöksiä ensi kaudella ja siihen on varauduttu virkakunnassa. Materiaali on jo valmiina, päätökset vain puuttuvat.

Kiuru kertasi, että pitkäaikainen koronakriisi, hoitajapula sekä pitkittynyt työmarkkinakriisi on johtanut valtavaan määrään hoivavelkaa, joka ei ole hallituksen aiheuttama.

Ylös