Essayah jatkoi hallituksen hiillostamista: ”Koska maatalouden tukipaketti on tulossa? – olette vastuussa, ministeri Kurvinen”

7.12.2022 klo 17:05 Eduskunta Kristiina Kunnas

Välikysymyskeskustelu on jatkunut eduskunnassa jo neljättä tuntia. Sari Essayah hiillosti hallitusta ja Peter Östman oikoi virheellistä tietoa siitä, etteikö KD olisi satsannut vaihtoehtobudjetissaan maatalouden kriisiin.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen hikeentyi näkyvästi opposition perusteluista.

– Te kristillisdemokraatit, jotka kovin arvostelette Keskustaa, olitte Hillotolppa-tukipuolueena hallituksessa. Silloin 2 000 tilaa lopetti vuodessa. Viime vuonna lopetti 941 tilaa, tälle vuodelle arvio on 1 078. Eli itse asiassa kun te olitte neljä vuotta hallituksessa, tiloja lopetti enemmän kuin vaikka tällä vaalikaudella tai sitä edeltävällä vaalikaudella, Kurvinen puolustautui.

– Mitä pitää tehdä, jotta ruokaketju pääsisi kestävämmälle tasolle? Ruokakauppa on saatava oikeudenmukaisemmaksi. Olen siitä antanut esityksen. Onko kokoomus sitoutunut jatkamaan tätä työtä ja laittamaan kauppaa kuriin? Kurvinen kysyi.

– Samaten on saatava vientiä käyntiin ja Food From Finland -työtä lisättävä, Kurvinen jatkoi.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, Kristillisdemokraattien Sari Essayah vastasi napakasti ministeri Kurvisen puolusteluihin.

– Hallituspuolueiden vastauspuheenvuorot olivat pitkälti samankaltaisia ja toistivat toisiaan. Lueteltiin erilaisia toimenpiteitä, ainoastaan teot puuttuvat! Essayah totesi.

Ministeri Kurvinen täällä yritti väistellä ja muistella minkälaisia erilaisia kriisejä suomalaisessa maataloudessa on ollut. Nyt on kysymys tästä päivästä! – Essayah välikysymyskeskustelussa

– Ministeri Kurvinen täällä yritti väistellä ja muistella minkälaisia erilaisia kriisejä suomalaisessa maataloudessa on ollut. Nyt on kysymys tästä päivästä! Nyt on kysymys siitä, että meillä on elinkelpoisia, kannattavia tiloja, jotka ovat tässä energiakriisissä hukkumassa. Ne joutuvat lopettamaan toimintansa. Tarvitaan toimenpiteitä nyt!

Essayah arvosteli pää- ja valtiovarainministerin puuttumista keskustelusta.

– Jotakin kertoo hallituksen arvostuksesta, että täältä puuttuu sekä pääministeri että valtiovarainministeri, joilta olisin halunnut kysyä, koska maatalouden energiatukipaketti on tulossa. Te olette, arvoisa hallitus, omalla riitelyllänne vaarantanut suomalaisen maatalouden jatkuvuuden ja tilojen pystyssä pysymisen. Teillä on vastuu tässä tilanteessa, ministeri Kurvinen! Essayah hiillosti.

Jotakin kertoo hallituksen arvostuksesta, että täältä puuttuu sekä pääministeri että valtiovarainministeri, joilta olisin halunnut kysyä, koska maatalouden energiatukipaketti on tulossa. – Essayah välikysymyskeskustelussa

Peter Östman tarttui Kurvisen käyttämään taktiikkaan.

– Ministeri Kurvinen, te omassa vastauspuheenvuoroissanne käytitte taktiikkaa syyllistää ja syyttää, niin kuin se olisi paras puolustus.

– Jos me puhumme loukkaavasti toisiamme kohtaan tässä salissa, se ei ole isoin ongelma. Sen me pystymme selvittämään kahvilan puolella. Mutta jos jokin on loukkaavaa on se, että emme kuuntele niiden maanviljelijöiden viestejä, jotka taistelevat syvässä tuskassa ja hädässä.

– Toimitin teille tämän listan, jonka saimme viime viikolla tehdessämme kyselen viljelijöille. Saimme kahdessa vuorokaudessa 200 vastausta.

Kristillisdemokraateilla oli vaihtoehtobudjetissaan 300 miljoonaa euroa maatalaouden kriisiin, eli juuri se summa, mitä me toivoimme hallitukselta lisätalousarviossaan. – Östman välikysymyskeskustelussa

Salista ja ministeriltäkin kuultiin, ettei vaihtoehtobudjeteissa olisi ollut maataloudelle tukipakettia. Östman oikaisi tämän täysin väärän tiedon Kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjetin osalta.

– Kristillisdemokraateilla oli vaihtoehtobudjetissaan 300 miljoonaa euroa maatalaouden kriisiin, eli juuri se summa, mitä me toivoimme hallitukselta lisätalousarviossaan, Östman muistutti.

Peter Östman puhuu

Peter Östman puhumassa eduskunnan välikysymyskeskustelussa. (Näyttökuva eduskunnan lähetyksestä)

Seuraa suorana!

Välikysymyskeskustelu alkoi keskiviikkona 7. joulukuuta klo 14 ja jatkuu edelleen klo 17.22. Seuraa suorana eduskunnan lähetyksessä

Ylös