Päivi Räsänen välikysymyskeskustelussa: ”Ministeri Kurvinen kaivoi arkeologisia muistoja – mutta pahin kriisi on nyt”

7.12.2022 klo 19:58 Eduskunta Kristiina Kunnas

– Maatalouden ahdinko ei koske pelkästään näitä epätoivoisia tuottajia vaan koko suomalaista yhteiskuntaa, totesi KD-eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen välikysymyskeskustelussa. – Meitä uhkaa myös ruokakriisi.

Räsänen muistutti puheensa aluksi Kristillisdemokraattien saaneen 200 vastausta kahden päivän aikana kyselyyn maataloustuottajilta.

Räsänen luki joitakin vastauksista.

”Apulantoja ei ole varaa ostaa ensi kesäksi ollenkaan. Sähköä säästetään navetalla niin, että tehdään töitä halvan sähkön aikaan.”

”Kesällä tehtiin lehmille vain yksi rehusato, ei ollut varaa satsata toiseen. Nyt mietitään millä maksetaan laskua. Se maatalouden viime keväälle luvattu tukipaketti pitää saada heti ja ne tuet pitää jakaa vain niille, ketkä tuottaa ruokaa oikeasti ei näennäisille viljelijöille.”

– Maatalouden ahdinko ei koske pelkästään näitä epätoivoisia tuottajia vaan koko suomalaista yhteiskuntaa. Meitä uhkaa myös ruokakriisi, ellemme näinä epävarmoina aikoina pidä huolta elintarviketuotannon omavaraisuudesta, Räsänen huomautti.

Hän arvosteli ministeri Kurvista ”arkelologisista kaivauksista”.

– Te ministeri Kurvinen olette nyt kaivaneet näitä arkeologisia muistoja ja vuosien takaisia päätöksiä. Kuitenkin tällä hetkellä näkymä on synkin kuin koskaan maatalouden historiassa Suomessa.

– Nyt on reagoitava!

Räsäsen mukaan oli suuri pettymys, ettei hallitus tuonut talousarvioesityksessä sen enempää kuin täydentävässä budjetissakaan toivoa maataloustuottajille.

– Ei tullut niitä nimenomaan lannoitteiden ja energian hinnannousun vuoksi tarvittavia tukia. Kuitenkin keskustalaiset kansanedustajat ovat lupailleet.

– Jos te, ministeri Kurvinen, vilpittömästi itsekin niitä ajatte – vaikka ette ole sitä kyllä kertaakaan tässä istunnossa sanonut – niin toivon, että tämä välikysymys toimisi teille näissä neuvotteluissa myös sitten selkänojana, Räsänen huomautti.

– Toivon myös, että täällä vielä ilmaisisitte tahtotilanne. Ne viljelijät, jotka ahdingossa ovat, odottavat vastausta. Meille se ei ole niin tärkeä, mutta heille on!

Toivon myös, että täällä vielä ilmaisisitte tahtotilanne. Ne viljelijät, jotka ahdingossa ovat, odottavat vastausta. Meille se ei ole niin tärkeä, mutta heille on! – Räsänen Kurviselle

Vastausta Kurviselta ei kuitenkaan saatu yhteensä yli viisituntiseksi venyneen keskustelun aikana.

Räsänen muistutti kuluttajan jo tuntevan ruokakriisin kukkarossaan.

– Hintojen nousu on uudessa ennätyksessä. Elintarvikkeet olivat lokakuussa 15,7% kalliimpia kuin vuosi sitten.

Keskituloisetkin ihmiset olivat laittaneet Räsäselle viestiä, että kipuraja on jo tullut vastaan kotimaisen tomaatin ja kurkun hinnan kohdalla.

– Jos maatalouden kriisiin ei vastata, eivät uudet sukupolvet ehkä enää ole valmiit jatkamaan perhetilojen toimintaa. Tuen keinoja pitää etsiä niin sähkötuesta, verotuksesta, elintarvikeketjun sisältä lainsäädännöstä ja myös tuosta kilpailulainsäädännöstä, josta josta täällä on ollut puhetta.

– Tässä on kysymys kotimaisen ruoantuotannon tulevaisuudesta, huoltovarmuudesta ja suomalaisen ruoantuotannon omavaraisuudesta, Räsänen kiteytti.

Ylös