Sari Essayah välikysymyskeskustelun lopussa: ”Suomalainen maatalous on liian kallisarvoinen tuhottavaksi – tarvitsee meidän kaikkien tuen”

7.12.2022 klo 20:04 Eduskunta Kristiina Kunnas

– Voi olla, että meillä on jatkossa paljon enemmän suita ruokittavana, siksikin meidän on pidettävä huolta tuotannostamme, muistutti Essayah välikysymyskeskustelun jatkuttua viisi tuntia.

Sari Essayah toi keskusteluun muistutuksen siitä, että ilmastonmuutos on muuttamassa osan viljelypinta-alasta käyttökelvottomaksi.

– Meitä tarvitaan siitäkin syystä. On pidettävä käyttämättömätkin peltomme reservissä, ja otettava ne käyttöön tarvittaessa, Essayah sanoi.

– Ruokaturva vaarannettu monella puolella maailmaa, joten Suomella voi todella olla se rooli, että me vielä ruokimme huomattavasti suuremman määrän suita kuin tällä hetkellä.

Hänen mukaansa tässä kriisitilanteessa tuki pitää tietenkin kohdistaa ruoantuotantoon.

– On reagoitava viimeistään nyt alkutuottajien hätähuutoihin ja vaikutettava ponnekkaammin sekä siellä kaupan ja elintarviketeollisuuden että kotimaan ja EU-politiikan pöydissä, Essayah vetosi.

On reagoitava viimeistään nyt alkutuottajien hätähuutoihin ja vaikutettava ponnekkaammin sekä siellä kaupan ja elintarviketeollisuuden että kotimaan ja EU-politiikan pöydissä.

– Siksi me Kristillisdemokraatit olemme yhdessä muun opposition kanssa tehneet tämän välikysymyksen. Emme tehneet sitä kiusataksemme, vaan sen vuoksi, että että tämä asia on liian kallisarvoinen, että me täällä jotenkin sen tuhoaisimme.

– Suomalainen maatalous ansaitsee meidän kaikkien tuen, Essayah muistutti.

Hän toi pariinkin kertaan esiin sen, miten poikkeuksellista on, että suomalainen ruokaketju on jäljitettävissä.

Essayah toi pariinkin kertaan esiin sen, miten poikkeuksellista on, että suomalainen ruokaketju on jäljitettävissä.

– Se on puhdas ja turvallinen. Osaammeko me riittävästi markkinoida ruokaamme ja saada siitä vientituloja? Samalla tiedetään, että ruokaväärennökset ovat nykyisin yksi isoimpia järjestäytyneen rikollisuuden toimialoja.

Essayah toivoi, että olisi tulevaisuuden näköalaa tarjota nuorille viljelijöille.

– Sitä kautta olisimme varmistamassa meidän maatalouden tuottavuutta ja ja jatkuvuutta.

Keskustelun lopussa välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Essayah kiitti hyvästä keskustelusta.

– Toivomme, että hallitukselta näitä toimenpiteitä tulisi. Kaikkein hankalinta on ollut seurata sivusta sitä, että hallitus on nyt tässä loppuvaalikauden riitaisuuksissaan ottanut tämän maatalouden tukipaketin kiistakapulaksi.

Tämä asia on nyt ollut ikään kuin hallituksen riitelyn panttivankina. – Essayah maatalouden kriisistä

– Niin väärältä tuntuu, että tämä asia on nyt ollut ikään kuin hallituksen riitelyn panttivankina.

– Vetoan hallitukseen! Suomalainen maatalous on aivan liian arvokas asia, että sillä voisi käydä leikkimään, Essayah lopetti.

 

Ylös