Sari Tanus välikysymyskeskustelussa: ”On kysymys suomalaisen yhteiskunnan omavaraisuudesta ja kyvystä selvitä”

7.12.2022 klo 18:51 Eduskunta Kristiina Kunnas

– Suomalainen maatalous on ajautunut koko EU-ajan vakavimpaan kriisiin. Maatalouden tuotantokustannukset ovat nousseet ennennäkemättömällä tavalla ja maatalouden kannattavuus on nyt EU historian alimmalla tasolla. Nämä asiat olisi pitänyt laittaa kuntoon jo kauan sitten, muistutti kansanedustaja Sari Tanus välikysymyskeskustelussa.

– Kristillisdemokraatit ovat joutuneet turvautumaan välikysymykseen hallitukselle suomalaisen maatalouden kriisistä. Olen siitä pahoillani, että joudumme tänään käymään keskustelua asioista, jotka olisi pitänyt laittaa kuntoon jo kauan sitten, totesi Sari Tanus puhuessaan välikysymyskeskustelussa..

Tanus soimasi hallitusta sen yhä uudelleen toistamista virheistä.

– Sanotaan, että viisas oppii virheistään eikä tee sama virhettä kahdesti. Näyttää kuitenkin valitettavasti siltä, että tämä hallitus ei kykene tunnistamaan tekemiään virheitä, ja siksi toistaa niitä uudelleen ja uudelleen.

Tämä hallitus ei kykene tunnistamaan tekemiään virheitä, ja siksi toistaa niitä uudelleen ja uudelleen. – Sari Tanus välikysymyskeskustelussa

Tanus muistutti koko hallituskauden olleen sopeutumista kriiseihin.

– Kukapa meistä olisi vaikkapa kolme vuotta sitten pohtinut miten lämmitämme talvella kotimme ja selviämmekö lainkaan energia- ja sähkölaskuistamme.

– Mutta maatalous on ollut jo pitkään tilanteessa, jossa tuottajat joutuvat elämään kuin löyhässä hirressä päivästä toiseen. Kannattavuudesta on puhuttu paljon, mutta hallitus on ollut kykenemätön löytämään toimivia ratkaisuja yhä pahenevaan maatalouden ahdinkoon, Tanus totesi.

Alkutuottajien tilanne on monella ollut jo pitkään vaikea.

– Mutta nyt voidaan puhua jo katastrofista, Tanus huomautti.

– Mutta mitä tekee hallitus? Samanaikaisesti kun hallitus on hyväksymässä Suomelle miljardiluokan lisäkuluja luonnon ennallistamiseksi ei hallitus ole kykenevää saamaan sopua maataloustuotannon tukemiseksi edes 100 miljoonalla eurolla.

Tanus arveli välikysymyksestä käytävän keskustelun olevan käsittämätöntä viljelijöille.

– Keskustelua seuraavat viljelijät eivät varmasti voi käsittää, kuinka hallitus, jossa on sentään keskustalainen maatalousministeri, ei pysty vastaamaan viljelijöiden hätään.

Keskustelua seuraavat viljelijät eivät varmasti voi käsittää, kuinka hallitus, jossa on sentään keskustalainen maatalousministeri, ei pysty vastaamaan viljelijöiden hätään. – Sari Tanus hallituksen kyvyttömyydestä

– Hallitus on epäonnistunut pahanpäiväisesti maatalouspolitiikassa. Maatilojen konkurssit ja viljelyn loppuminen ei ole oikea tapa ennallistaa suomalaista luontoa!

Ukrainan kriisi osoitti Tanuksen mukaan sen, että Suomen pitää panostaa merkittävästi nykyistä enemmän omavaraisuuteen ja huoltovarmuuteen.

– Energiaomavaraisuus ja taloudellisesti vankalla pohjalla lepäävä maatalous ovat yhteiskunnan peruspilareita. Suomalaiset maatilat ovat olleet ja ovat sukupolvelta sukupolvelle siirtyviä tiloja, jotka ovat turvanneet toimeentulon perheille, mutta samalla taanneet suomalaisen puhtaan ruoan tuotannon.

– Maataloustuottajat tarvitsevat varmuuden siitä, että maatalous on kannattavaa Suomessa myös tulevina vuosina ja vuosikymmeninä, Tanus vetosi.

Tanus vaati varmuutta sille, että alkutuottaja saa työstään riittävän oikeudenmukaisen korvauksen myös silloin, kun tuotantokustannuksissa tapahtuu suuria muutoksia.

Tanus muistutti KD:n esittäneen jo kesällä 100 keinoa ruokaturvan, kriisinkestävyyden ja huoltovarmuuden parantamiseksi.

– Ne on toimitettu hallitukselle ja keinot ovat olleet hallituksen vapaasti käytettävissä.

– Hallituksen pitää poliittisen riitelyn sijaan ottaa maatalouden kriisi vakavasti ja osoittaa välittömästi viljelijöille riittävästi kohdennettua tukea, jotta viljelijät selviävät tulevasta talvesta, Tanus vaati.

– Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan nykyisien ja tulevien hallitusten pitää löytää kestäviä ratkaisuja, joiden avulla suomalaisen maatalouden toimintakyky ja kannattavuus taataan jatkossa.

Tanus huomautti, että kyse paljon suuremmasta, kuin vain yksittäisen maanviljelijän toimeentulosta.

– On kysymys suomalaisen yhteiskunnan omavaraisuudesta ja kyvystä selvitä tilanteissa, joissa erilaiset kriisit uhkaavat suomalaista ruokahuoltoa.

On todella ikävää, että hallitus on niin pahoin epäonnistunut. – Sari Tanus välikysymyskeskustelussa

– On todella ikävää, että hallitus on niin pahoin epäonnistunut näinkin keskeisessä sektorissa kuin omasta ruokaturvasta ja maatalouden huolehtimisesta.

– Hallituksen toimet ovat kaukana riittävistä, siksi hallitus ei enää nauti luottamusta, muistutti Tanus kannattaessaan edustaja Essayah’n tekemää epäluottamuslausetta.

 

Ylös