KD mukana opposition nuorisorikollisuus-välikysymyksessä: ”Hallitus epäonnistunut – nuoriso- ja katujengirikollisuuteen puututtava”

8.12.2022 klo 12:20 Eduskunta Kristiina Kunnas

Oppositio arvostelee torstaina jättämässään välikysymyksessä hallitusta epäonnistumisesta katujen turvaamisessa. – Nuoriso- ja katujengirikollisuuteen on puututtava muun muassa maahanmuutto- ja kriminaalipolitiikan keinoin, välikysymys vaatii.

Perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja liike nyt jättivät torstaina 8. joulukuuta välikysymyksen nuoriso- ja katujengirikollisuuden torjumisesta maahanmuutto- ja kriminaalipoliittisin keinoin.

Suomea on ravisuttanut erityisesti kuluneen vuoden aikana poikkeuksellinen väkivalta-, ryöstö- ja jengirikollisuuden aalto etenkin pääkaupunkiseudulla, mutta myös Turussa, Tampereella ja eräissä muissa Suomen kaupungeissa.

Maahanmuuttajat ovat yliedustettuina rikoksissa. Itä-Uudellamaalla nuorten tekemien väkivaltarikosten määrä on vuosien 2018 ja 2022 välillä kasvanut yli 40 prosenttia. Välikysymyksessä huomautetaan, että erityisesti maahanmuuttajataustaiset nuoret ovat huomauttavat yliedustettuina kyseisten rikosten tekijöinä. Poliisi kuvaakin katujengejä parikymppisten, jopa 95-prosenttisesti maahanmuuttajataustaisten miesten löyhiksi yhteenliittymiksi.

Perussuomalaiset nostaa tämän asian esiin.

– Tähän haluamme puuttua kiristämällä merkittävästi maahanmuutto- ja kriminaalipolitiikkaa. Perussuomalaisilla on laaja toimenpidelista maahanmuuttopolitiikan kiristämiseksi ja rikospolitiikkamme saattamiseksi järkevälle tasolle, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomauttaa.

– Nythän sille nauravat rikolliset itsekin. Maahan tarvitaan selvä muutos. Poliitikkojen on lopetettava hyssyttely ja aina vain uusien kotouttamistoimien vaatiminen. Suomessa nähdään selvästi, että ne eivät toimi, Purra jatkaa.

Puheenjohtajat nostavat huonoksi esimerkiksi Ruotsin, jossa rajuista jengiväkivaltaisuuksista on kärsitty jo pitkään.

– Maahanmuutto ei saa aiheuttaa uhkaa turvallisuudelle eikä maamme hyvinvoinnille. Nyt Suomi on kuitenkin jo Ruotsin tiellä. Ruotsissa on eniten kuolemaan johtavaa aseväkivaltaa koko Euroopassa. Varoittavasta esimerkistä ei ole opittu mitään, vaikka perussuomalaiset ovat vuosikausia tästä aiheesta puhuneet, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kommentoi.

Kokoomuksen Pia Kauma muistuttaa, että on käytettävä rinnakkain kovia ja pehmeitä keinoja.

Suomi ei saa ajautua Ruotsin tielle.

– Suomi ei saa ajautua Ruotsin tielle. Jengirikollisuuden torjumiseksi on käytettävä määrätietoisesti rinnakkain sekä kovia että pehmeitä keinoja. Esimerkiksi lastensuojelu, perheiden tukipalvelut, poliisien määrä ja rikoksista määrättävät rangaistukset on laitettava kuntoon. Lisäksi humanitaarisen maahanmuuton ja kotoutumisen säännöksiä on tiukennettava pohjoismaiselle tasolle, Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kauma sanoo.

– Kokoomus on varoittanut nuoriso- ja katujengirikollisuuden noususta jo pitkään. Esitimme helmikuussa joukon sekä ennaltaehkäiseviä että korjaavia keinoja ilmiön torjumiseksi. Olennaista on myös koulujen, nuorisotyön, sosiaalipalveluiden ja poliisin sujuva yhteistyö ja tiedonkulku, hallintovaliokunnan kokoomuksen kansanedustaja, hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja Mari-Leena Talvitie lisää.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen korostaa, että poliisi ei yksin pysty kehitystä katkaisemaan, vaan tarvitaan eri viranomaisten tehokasta yhteistyötä.

– Tämä edellyttää riittäviä toimivaltuuksia ja resursseja. Esimerkiksi lastensuojeluviranomaisten toimivaltuuksia tulee lisätä, jotta nuorten rikolliseen ja väkivaltaiseen käytökseen voidaan tehokkaasti puuttua. Perheet tarvitsevat tukea suoriutuakseen kasvatusvastuusta, sillä syrjäytymisen juuret ovat usein jo varhaisessa lapsuudessa, toteaa Räsänen.

Perheet tarvitsevat tukea suoriutuakseen kasvatusvastuusta, sillä syrjäytymisen juuret ovat usein jo varhaisessa lapsuudessa.

– Jos asiaan ei nopeasti puututa, niin Ruotsin kaltainen tilanne on pian myös meillä, Räsänen jatkaa.

Samoilla linjoilla on Liike Nytin kansanedustaja ja puheenjohtaja Harry Hjallis Harkimo.

– Meidän kannattaa ottaa mallia Ruotsista monessa asiassa, mutta tässä asiassa ei. Tukholmassa, Göteborgissa ja Malmössä on lähiöitä, joihin edes poliisi ei uskalla katujengien vuoksi mennä öisin.

– Suunta on Suomessa valitettavasti sama. Tähän on puututtava ja tähän on puututtava heti, täydellä teholla ennen kuin se on liian myöhäistä, Harkimo linjaa.

Asiasta lisää Päivi Räsäsen haastattelussa KD-Kompassissa

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen puhui aiheesta puoluevaltuuston kokouksen katsauksessaan 26. marraskuuta sekä KD-Kompassi-haastatteluohjelmassa Radio Deissä 3. joulukuuta. Ohjelman voi kuunnella Spotifyssa täällä

Välikysymys, Päivi Räsänen, nuorisorikollisuus, katujengirikollisuus

Välikysymys jätettiin eduskunnassa torstaina 8.joulukuuta. Päivi Räsänen korosti ettei poliisi yksin pysty kehitystä katkaisemaan, vaan tarvitaan eri viranomaisten tehokasta yhteistyötä. (Kuva Jukka Salmi)

 

Ylös