”Jos hallituksen sähköinen ilmapiiri kytkettäisiin kantaverkkoon, energiakriisi olisi ohi” – Sari Essayah esitti kyselytunnilla perinteisen joulukysymyksen

15.12.2022 klo 17:23 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistutti, että energiaesityksillään itsensäkin yllättänyt hallitus kaipaa joulumieltä ja sisäistä rauhaa.

– Ikkunoista kurkkivat tontut ovat kertoneet, että hallituksen sisäisten neuvottelujen ilmapiiri on niin sähköinen, että jos hallitus kytkettäisiin kantaverkkoon, niin meillä olisi energiakriisi ohi. Voisimme paistaa kinkut ja lämmittää joulusaunamme, Essayah totesi opposition perinteisessä joulukysymyksessä, jonka sävy on usein sarkastinen.

Hallitukselle Essayah toivotti joulumieltä ja sisäistä rauhaa.

– Joulun suuri kertomus muistuttaa meitä siitä, että sisimmän valo on tärkeintä sekä rauhan ja hyvän tahdon rakentaminen.

– Arvoisa hallitus, saahan joulumieli lämmittää nyt jokaisen sydäntä ja saahan joulun tähti loistaa ilman, että sille tulee hintakattoa tai energiaveroa, Essayah kysyi.

Kysymykseen vastannut valtiovarainministeri Annika Saarikko kiitti Essayahia joulukysymyksestä ja toivotuksista. Hänen mukaansa se myös selvensi kaikille suomalaisille, mihin hallitusta tarvitaan eli vähintään energisyytensä vuoksi hoitamaan Suomen energiapulaa, joka voi koittaa kylmien säiden tullen.

– Kyllä energia-asioita hallituksessa on mietitty paljon ja olemme myös laatineet oman toivelistan joulupukille, Saarikko kertoi.

Listalla on Saarikon mukaan varmasti ainakin LNG-terminaali Inkooseen; sen pitäisi jouluksi saapuakin. Sitten toiveissa on korjaussarja Eurajoelle Olkiluoto kolmosta varten.

– Toiveissamme on myös sopivan tuulisia säitä eikä niin paukkupakkasia.

Saarikko muistutti myös, että aatonaattona jokainen suomalainen lapsiperhe saa hallitukselta tervehdyksen ylimääräisen lapsilisän muodossa.

– Joulun valo loistakoon ja joulun tärkein sanoma, että ihmisillä on hyvä tahto ja yhteistyön henki.

Ylös