Päihdeneuvonnan puheluissa kuuluu joulun aikaan huoli ja ahdistus – EHYT ry:n Päihdeneuvonta päivystää 24/7 juhlapyhinä

20.12.2022 klo 15:45 Hyvinvointi KD Lehti

EHYT ry:n Päihdeneuvonta päivystää juhlapyhinä ympäri vuorokauden. Joulu kuuluu soittajien puheenaiheissa jo viikkoja etukäteen ja jälkipuintia juhlakauden tapahtumista käydään usein vielä vuoden vaihteen jälkeenkin.

Joulun odotus ei ole kaikille iloista ja kutkuttavaa aikaa. Jos jollakin perheessä on ongelmia alkoholin tai muiden päihteiden kanssa, läheiset voivat jännittää ja pelätä tulevaa juhlakautta. Erityisesti liiallinen alkoholin käyttö aiheuttaa ongelmia ja huolestuttaa läheisiä.

– Jouluun liittyvä ahdistus, epävarmuus ja pelko kuuluvat soittajien puheenaiheissa jo kauan ennen varsinaisia juhlapyhiä. Saatetaan muistella aikaisempia pettymyksiä ja pohtia, kuinka pahan mielen voisi tänä jouluna välttää, kertoo Päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åberg.

Runsas alkoholin käyttö ja erityisesti humalajuominen kasvattavat erilaisten tapaturmien, onnettomuuksien ja väkivallan riskiä. Pahimmillaan tilanteet kriisiytyvät ja rauhallinen joulutunnelma jää vain haaveeksi.

Myös moni oman päihdeongelmansa tunnistanut jännittää joulua etukäteen. Erityisesti yksinäisyys korostuu silloin, kun tuntuu, että kaikki muut viettävät juhlaa perheen ja ystävien kanssa.

– Päihdeongelman kanssa kamppailevallekin joulu on raskasta aikaa. Esimerkiksi retkahtamista saatetaan pelätä jopa kuukausia etukäteen. Miten pärjään, jos olen yksin vuoden vaikeimpana aikana? Kiusaus lähteä hakemaan lohtua päihteistä voi olla suuri.

Päihdeongelman kanssa kamppailevallekin joulu on raskasta aikaa. Esimerkiksi retkahtamista saatetaan pelätä jopa kuukausia etukäteen. Miten pärjään, jos olen yksin vuoden vaikeimpana aikana? Kiusaus lähteä hakemaan lohtua päihteistä voi olla suuri.

Päihdeneuvonta on Suomen ainoa auttava puhelin, joka tarjoaa maksutonta neuvontaa ja tukea päihdeasioissa valtakunnallisesti vuorokauden ympäri. Päihdeneuvontaan voi ottaa yhteyttä, jos on huolissaan omasta tai läheisensä päihteiden käytöstä. Puhelut ovat luottamuksellisia eikä omaa nimeä tarvitse kertoa.

– Onneksi ihmiset uskaltavat soittaa ja pyytää tukea, kun päihteisiin liittyvät asiat ahdistavat jouluna. Päihdeneuvonnan päivystäjän kanssa voi pohtia omaa tilannettaan ja vaihtoehtojaan. Moni kertoo, että jo pelkkä keskustelu keventää mieltä, Åberg kertoo.

Maksuton päihdeneuvontapuhelin päivystää vuoden jokaisena päivänä

EHYT ry:n Päihdeneuvontapuhelin päivystää numerossa 0800 900 45 joka päivä, ympäri vuorokauden. Päihdeneuvonnan ammattilaiset tarjoavat neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa. Yhteyttä voi ottaa ensimmäisten hälytysmerkkien takia tai pitkään jatkuneen ongelman vuoksi. Riittää, että haluaa keskustella huolestaan. Soittaminen on anonyymia ja maksutonta.

 

Ylös