Järjetön päätös Kela-korvausten romuttamisesta on kumottava, Lahdessa vaalikiertueella ollut Sari Essayah vaatii

4.1.2023 klo 11:53 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vaatii, että järjetön päätös Kela-korvausten romuttamisesta on kumottava.

Lahdessa KD:n vaalikiertueella puhunut Sari Essayah vaatii, että Marinin hallituksen järjetön päätös yksityisten terveydenhoitopalvelujen Kela-korvausten romuttamisesta on kumottava mahdollisimman pian.

– Marinin hallitus on ideologisesti sokeutunut, eikä se ole kuunnellut järjen ääntä.

Vuoden alusta valtaosa yksityislääkärin määräämien tutkimusten ja hoidon kustannuksien Kela-korvauksista poistui.
– Marinin hallitus on ideologisesti sokeutunut, eikä se ole kuunnellut järjen ääntä. On tärkeää, että eduskuntavaalien myötä syntyvä uusi hallitus korjaa asian pikimmiten, Essayah sanoo.

Kristillisdemokraattien tavoitteena on, että Kela-korvaukset palautetaan hallituksen uudistusta edeltävälle tasolle. Näin varmistettaisiin, että myös pieni- ja keskituloiset pystyvät hakemaan tarvitsemiaan yksityisen puolen erikoislääkärin tutkimuksia ja hoitoja Kela-korvattuina ihan kotimaasta.

– Olisimme jopa valmiita määräaikaiseen Kela-korvauksen korottamiseen, jotta koko maan ongelmana olevat hoitojonot saataisiin purettua ja uudet hyvinvointialueet eivät heti lähtökuopissaan tukkeutuisi potilasruuhkista, Essayah kertoo.

Hän muistuttaa, että hoitovelkaa on purettava julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöllä, ei pukkaamalla lisää potilaita jonoihin tai hoitoon ulkomaille.

– Päätöksen tekee vielä absurdimmaksi se, että samaan aikaan hallitus on tuonut eduskunnan käsittelyyn EU-sääntelyyn perustuvan lain, joka mahdollistaa yksityisen puolen hoidon vastaanottamisen ulkomailla Suomen valtion piikkiin, Essayah totesi.

Essayah´n mukaan Marinin hallitus päätti omista ideologisista syistään leikata yksityisten lääkärikäyntien Kela-korvauksia, eikä ymmärtänyt perääntyä, vaikka julkisen terveydenhoidon ruuhkautuminen vain paheni loppuvuotta kohden.

– Yksityisen sektorin lääkärien määräämien tutkimusten ja hoitojen korvaukset päätettiin ajaa alas juuri silloin, kun yksityisen sektorin apua olisi eniten tarvittu hoitojonojen purkuun. Tämä päätös oli järjetön ja vastuuton monella eri tavoin.

Yhteiskunnan kannalta Kela-korvattu lääkärikäynti tulee edullisemmaksi kuin julkisen terveydenhuollon lääkärikäynti, sillä korvaukset ovat toimineet kannustimena käyttää myös omia varoja terveydenhuollon rahoittamiseen.

– Lisäksi päätös Kela-korvauksista luopumisesta tapahtui vastoin hallituksen itsensä asettaman, asiaa selvittäneen parlamentaarisen työryhmän yksimielistä suositusta. Näin käytännössä nollattiin koko terveydenhuollon monikanavarahoitusta pohtineen työryhmän työ ja asiantuntijoiden näkemykset, Essayah muistuttaa.

Tulevaisuudessa esimerkiksi Virosta voisi hakea lääkäripalveluita ja niihin liittyviä tutkimuksia ja hoitoja, kun taas Suomessa korvataan vain vastaanoton 8 euroa. Jo nyt ennustetaan, että maksukykyisten terveysturismi ulkomaille ja kiihtyy, ja Suomestakin perustettaisiin klinikoita maan rajojen ulkopuolelle.

– Tämä kehityskulku maksukykyisimpien hyväksi repisi väestöryhmien välisiä terveyseroja entisestään, Essayah arvioi.

Ylös