World Watch List 2023: 360 miljoonaa kristittyä vainottiin 76 maassa – Työ yhdenkin hengen pelastamiseksi tai vapauttamiseksi tuomiosta on tärkeää, Sari Essayah sanoo

18.1.2023 klo 11:04 Politiikka Samuli Rissanen

Islamistinen väkivalta kärjistyy ja leviää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Nigeriassa murhattiin viime vuonna yli 5000 kristittyä. Hyökkäykset kirkkoihin lisääntyivät.

Vuodesta 1993 lähtien vuosittain julkaistun World Watch List-vainoraportin mukaan vuonna 2023 kristityt kärsivät vakavasta, erittäin vakavasta tai äärimmäisestä vainosta jo 76 maassa. Tällä hetkellä maailmanlaajuisesti noin 360 miljoonaa kristittyä eli yksi seitsemästä kärsii vähintään vakavasta vainosta tai syrjinnästä uskonsa vuoksi.

Vainoa koetaan erityisesti Aasian ja Afrikan maissa, mutta Latinalaisen Amerikan maita on noussut takaisin listalle, raporttia eduskunnassa esitellyt Open Doors Finland ry:n ulkosuhteista vastaava johtaja Miika Auvinen kertoo.

Open Doorsin vuoden 2023 World Watch List -vainoraportin julkaisutilaisuus järjestettiin yhteistyössä eduskunnan uskonnon- ja omantunnonvapausryhmän kanssa 18.1.

World Watch List-raportti listaa vuosittain 50 maata, joissa kristittyjen vaino on suurinta.

Tällä hetkellä trendinä on Auvisen mukaan jihadistinen väkivalta ja siitä johtuva pakolaisuus. Ne ovat muodostuneet pysyväksi ilmiöksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Vainon taso on erittäin korkea peräti 26 alueen maassa. Iskut ovat rajuimmillaan Nigeriassa, jossa fulaniheimojen, Boko Haramin ja Länsi-Afrikan Isisin taistelijat tuhoavat kristittyjen yhteisöjä. Iskuissa kuoli viime vuonna 5 014 kristittyä.

Nigeria on noussut kuudenneksi vainoraportin listalla.

Eniten kristittyjä vainotaan yhä Pohjois-Koreassa. Raportin toinen on Somalia, jossa islamistinen Al Shabab-järjestö pitää kristittyjä nimenomaisena kohteenaan; kun kristittyjä löydetään, heidät tapetaan usein välittömästi. Kolmantena on Jemen.

Kiina ei yllä aivan kymmenen ensimmäisen maan joukkoon, mutta edustaa silti toista tämänpäivän ilmiötä kristittyjen vainoissa. Kiinan kommunistipuolue edellyttää kansalaisiltaan lojaalisuutta ensisijaisesti kommunistipuolueelle ja sen välineeksi on valjastettu muun muassa kasvon tunnistusteknologia.

– Kiinassa se on maailman edistyneintä. Kiinan kommunistipuolue on edellyttänyt, että jokaiseen kirkkorakennukseen tulee asentaa kameravalvonta, joka on yhdistetty valtion kasvojentunnistusteknologiaan, Auvinen kertoo.

Kiinan harjoittamaan kontrollointiin liittyy vainojen kolmas trendi: Nimittäin autoritaariset hallintojärjestelmät lisääntyvät ympäri maailmaa eli Kiinan mallia seuraavat yhä useammat maat.

Yksi silmiinpistävä trendi on kansallismielisyyden nousu, joka on lisännyt esimerkiksi hindulaisessa Intiassa kristittyjen vainoja.

Auvisen mukaan vainosta huolimatta kristittyjen määrä ei useinkaan ole näissä maissa laskussa vaan jopa päinvastoin.

– Kymmenen vaarallisimman maan tilanteesta huolimatta kristityt pitävät kiinni uskostaan ja joillakin alueilla heidän määränsä jopa kasvaa, hän kertoo.

– Pelastamalla yhdenkin ihmisen hengen tai auttamalla häntä vapautumaan hänelle kuulumattomasta tuomiosta, me annamme esimerkin hänen kotimaalleen

Eduskunnan uskonnon- ja omantunnonvapausryhmän puheenjohtaja Sari Essayah kertoo, että ryhmän toiminnan painopiste on työskennellä uskonsa vuoksi vainottujen puolesta niin kansainvälisesti kuin Suomessakin.

– Me lähetämme säännöllisesti vetoomuksia eri maiden Suomen suurlähettiläille ja näiden valtioiden johdolle uskonnon vapauden turvaamiseksi.

– Me pyrimme tukemaan demokratiaa sellaisissa maissa, joissa totalitaarisuus voi muutoin saada vielä lisää valtaa, hän kertoo.

Hänestä työ ei mene hukkaan.

– Pelastamalla yhdenkin ihmisen hengen tai auttamalla häntä vapautumaan hänelle kuulumattomasta tuomiosta, me annamme esimerkin hänen kotimaalleen pyrkiä eteenpäin ihmisoikeuksien kunnioittamisessa ja niiden toteuttamisessa.

Ylös