”Mikään järkisyy ei tue 50 000 euron kattoa osakesäästötilille” – Peter Östman vaatii keinotekoisen rajan poistamista

19.1.2023 klo 16:28 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Peter Östman on jättänyt kirjallinen kysymyksen osakesäästötilin 50 000 euron talletusrajan poistamisesta.

– Mikään järkisyy ei tue 50 000 euron kattoa osakesäästötillille. On tiedossa, että hyvin rikkailla ja varakkailla on joka tapauksessa keinot tehokkaaseen verosuunnitteluun. Osakesäästötili onkin pieni- ja keskituloisten väline varautua esimerkiksi eläkepäiviin. Osakesäästötiliä olisikin muokattava tukemaan yhä paremmin pitkäjänteistä säästämistä, Östman sanoo.

Hän kysyykin, aikooko hallitus parantaa pieni -ja keskituloisten mahdollisuutta varautua omiin eläkepäiviinsä poistamalla 50 000 euron katon osakesäästötilistä.

Östman pitää osakesäästötilin luominen oli erinomainen asia, sillä se kannustaa myös uusia suomalaisia osakesäästämisen pariin. Tilin aukaisu oli ensimmäisen kerran mahdollista tammikuussa 2020.

Tilissä on kuitenkin olemassa muutamia parannustarpeita, jotta se todella kannustaisi pitkäaikaiseen säästämiseen. Tilin nykyehdot eivät Östmanin mukaan täysin tue tätä ajatusta.

– Pitkäjänteiselle eläkesäästäjälle talletusraja 50 000 euroa tulee liian nopeasti vastaan, sillä jos esimerkiksi haluaa säästää 400 euroa kuukaudessa, on tili täynnä jo reilussa kymmenessä vuodessa. Työura kuitenkin kestää usein 30–40 vuotta. Keinotekoinen katto hankaloittaa pitkäjänteistä eläkesäästämistä, Östman sanoo.

Myöskään muissa sijoitusmuodoissa ei ole tällaista rajaa.

Ääritapauksissa talletusraja kannustaa liialliseen riskinottoon, jossa pyritään poimimaan osakkeita, joiden kurssi lyhyessä ajassa nousisi hyvin voimakkaasti, ja näin saataisiin kerättyä suurempi määräpääomaa tilille, joka voitaisiin sitten vaihtaa turvallisempiin vakaata osinkoa maksamiin hyviin yhtiöihin.

– Toisaalta: Jos on yhdellä kerralla ostanut koko summalla kurssihuipulta osakkeita, saattaa yhtäkkiä niiden arvo, vaikka puolittua. Tällöin on vain 25 000 euron arvosta osakkeita osakesäästötilillä, mutta talletusrajan ollessa täynnä, ei ole mahdollista uusilla sijoituksilla pienentää vanhojen sijoitusten keskihintaa tai vaikka sijoittaa toisiin osakkeisiin, Östman toteaa.

Nykytilanteessa ihmisille myös aiheutuu ongelmia, jos he vahingossa avaavat useamman osakesäästötilin, koska siitä on luvassa sakkoja.

– Jos raja poistuisi, myös tämä ongelma häviäisi.

 

 

Ylös