”Onko velalla jo väliä?” – Sari Essayah muistuttaa, että miljardiluokkaan nousseet korkomenot ovat pois hyvinvointipalveluista

19.1.2023 klo 17:19 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah huomauttaa, että ensi viikolla käytävät 1,7 miljardin lisäbudjettineuvottelut kertovat siitä, että korkomenot alkavat olla vaaraksi hyvinvointiyhteiskunnalle.

Valtion velkaantuminen nousi eduskunnan torstaisen kyselytunnin ykkösaiheeksi. Velkaantumisen kerrannaisvaikutuksia lisää tällä hetkellä raju korkojen nousu ja sitä kautta velanhoitomenojen kasvu.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistuttikin, että miljardiluokan lisämenot korkoihin ovat kaikki pois hyvinvointipalveluista.

– Ne ovat pois vanhustenhoivasta, terveydenhoidosta, koulutuksesta ja varhaiskasvatuksesta.

Essayah muistutti myös, kuinka puolihuolimattomia lausumia velasta esiintyi hallituskauden alkaessa.

– Niin kovin monesta puolueesta kuului hallituksen sisällä sellaista arviota, että ei sillä julkisella velalla ole niin väliä. Nyt haluaisin sellaisen näkemyksen teiltä hallituksena, että onko julkisella velalla väliä, Essayah teroitti.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan julkisen talouden kunnolla on väliä.

– Kaikki varmasti haluamme nähdä sellaisen Suomen, joka ei velkaannu vaan pääsee tasapainoisiin budjetteihin. Myös sosiaalidemokraatit ovat osaltaan sitoutuneet siihen, että teemme vastuullista talouspolitiikkaa.

Marin muistutti, että tällä vaalikaudella on tullut aivan poikkeuksellisia kriisejä, joiden vuoksi velkaa on jouduttu ottamaan. Pandemian, sodan ja nyt viimeisenä energiakriisiin seurauksena kansalaisille tukea osoitetaan esimerkiksi sähkölaskujen hoitoon.

Ylös