”Miten Suomi ja suomalaiset pärjäävät” – Arto Antturi puhuu kriisinkestävyydestä, joka nousee arvoista

21.1.2023 klo 09:30 Politiikka Samuli Rissanen

Helluntaiherätyksen piirissä kasvanut, mutta aikuisena mittavan kirkollisen uran tehnyt rovasti ja kirkolliskokousedustaja Arto Antturi on ehdokkaana eduskuntavaaleissa Helsingissä.

Antturi sanoo KD-Kompassi-ohjelmassa, että Suomen ja suomalaisten kriisinkestävyyttä on tuettava ja vahvistettava.

Rovasti Arto Antturi on vastikään nimetty kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokkaaksi Helsingissä. Mutta mikä sai hänet lähtemään mukaan vaaleihin?

– Se oli yllättävä havainto, että tällainen palo sydämestä löytyy, hän kertoo KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä.

Palo yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen on kytenyt sisällä pitkään, mutta Antturi sanoo tarvinneensa siihen pienen töytäisyn eteenpäin.

Hän on kasvanut kodissa, jossa yhteiskunnalliset asiat olivat tärkeitä.

– Isäni (Kai Antturi) oli eduskuntavaaliehdokkaana, kun olin yksivuotias.

Antturin juuret ovat helluntaiherätyksessä, mutta hänestä itsestään tuli luterilaisen kirkon pappi. Kristillisdemokraatit oli hänelle puoluevaihtoehtona helppo.

– Olen seurannut kristillisdemokraatteja pitkään ja minulla on paljon hyviä ystäviä puolueessa.

Hän ei ole kuitenkaan koskaan aikaisemmin lähtenyt kristillisdemokraattien ehdokkaaksi, vaikka häntä on ehdokkaaksi pyydetty.

Vuonna 1996 hän oli keskustan ehdokkaana kunnallisvaaleissa Helsingissä. Liki 30 vuotta myöhemmin, vuonna 2023 kristillisdemokraatit tuntui puolestaan ”äärimmäisen luontevalta vaihtoehdolta.”

– Vaikuttaminen ja ja osallistuminen keskusteluun on aina kiinnostanut, mutta kun olen työskennellyt pappina yli 20 vuotta, niin olen siinä joutunut sitä säätämään ja pitämään pinnan alla. Pappisvirkahan on Jumalan sanan palvelemisen virka. Halusin olla sille uskollinen.

– Miten Suomi pärjää, miten me kestämme kriiseissä.

Antturi on kirkolliskokousedustaja ja sanoo, että kirkolliskokous on kuin eduskunta pienoiskoossa.

Vaikka paimenuus jäisi kansanedustajuuden myötä taka-alalle, Antturin eduskuntavaaliteemat ja tärkeimmät tavoitteet liittyvät samaan tematiikkaan eli huoleen suomalaisten henkisestä  kriisinkestävyydestä.

– Miten Suomi pärjää, miten me kestämme kriiseissä.

Erityisesti huoli kohdistuu lapsiin ja nuoriin.

– Nuorison keskuudessa on valtavan isoja mielenterveysongelmia. Joillain alueilla jopa viideosa nuorista aikuisista on mielenterveyspalveluiden piirissä. Näiden palveluiden hinta yhteiskunnalle on valtavan iso.

Kysymys on Antturin mukaan myös siitä, että perheet voivat huonosti. Tämä näkyy hänen mukaansa myös kirkon rippikoulutyössä.

Kun perheistä siirrytään kansakunnan tilaan, niin näköpiirissä voi olla hyvin vakava talouden kriisi. Velkaa on otettu holtittomasti. Samalla uhkana on Euroopassa käytävä sota. Ukraina tarvitsee jatkossakin tukijoita.

– Meidän täytyy pysyä suoraselkäisinä siinäkin.

Antturin mukaan ilmassa on myös paljon pelkoa. Siksi kriisinkestävyyden täytyy nousta arvoista.

– Kristityillä se tulee siitä, että me sitoudumme Jumalan sanaan ja rukoukseen. Sillä on ollut iso merkitys Suomen historiassa ja uskon, että sitä tarvitaan nyt aivan erityisesti tulevina vuosina.

Mikäli Antturi valitaan eduskuntaan, hän tulee sinne Helsingin vaalipiirin kansanedustajana.

– Helsinki on monella tavalla veturi ja edelläkävijä Suomessa; hyvässä ja pahassa, mutta koko maa tarvitsee Helsingin elinkeinoelämää.

Antturi on viidennen polven helsinkiläinen.

– Silti en halua katsoa Suomea pelkästään kehäkolmosen sisäpuolelta. Helsinki on minulle rakas kotikaupunki, mutta haluan nähdä sen yhteydessä muuhun Suomeen.

– Helsingistä on valtavan hyvät yhteydet muualle maailmaan ja Helsingistä usein katsotaankin ehkä enemmän etelän ja lännen suuntaan kuin muualle Suomeen, mutta itselleni on tärkeää koko Suomi ja kansa, Antturi sanoo.

Helsingissä on tällä hetkellä historiallinen tilanne: Vaaliliiton avulla on mahdollista saada edustaja pitkästä aikaa läpi. Antturin mukaan tilanne on varsin mielenkiintoinen.

– Ymmärrän, että vaaliliitosta joku todennäköisesti saa paikan.

Hän toivoo itse voivansa puhutella sellaisia äänestäjiä, jotka eivät viime aikoina tai ehkä koskaan ole kristillisdemokraattien äänestäneet, mutta joiden arvomaailma ja huolenaiheet on samanlaisia. Sellaisia, jotka kaipaavat älyllistä, järkevää ja tolkullista kristillistä politiikkaa.

– Uskon, että sellaisia äänestäjiä Helsingistä löytyy. Toki minulla on tavoite, että olisin sitten vaaliliitossa se, joka keräisi eniten ääniä, mutta se on äänestäjien käsissä. Aion tavata mahdollisimman paljon ihmisiä kampanjan aikana, hän kertoo.

Kuuntele koko Antturin haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 21.1. klo 12.50 alkaen. 

Ylös