”Ensin häivytettiin äitiyden ja isyyden käsitteet ja nyt sukupuoli on kokemusasia” – Päivi Räsänen syyttää hallitusta nuorten hämmentämisestä

26.1.2023 klo 16:30 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kritisoi kovin sanoin hallituksen ideologisia ja arkijärjen vastaisia lakihankkeita.

Räsänen arvioi eduskunnan torstaisella kyselytunnilla, että hämmentävät lakihankkeet tekevät hallaa nuorisolle. Niiden hämmentäminä yhä useampi nuori nyt kyselee, onko kenties syntynyt väärään sukupuoleen.

– Vanhemmuuslaissa häivytettiin äitiyden ja isyyden käsitteet ja nyt sukupuolia aiotaan korvata kokemuksella sukupuolesta.

– Vanhemmuuslaissa häivytettiin äitiyden ja isyyden käsitteet ja nyt sukupuolia aiotaan korvata kokemuksella sukupuolesta.

Räsäsen mukaan vanhemmilta tulee yhä enemmän yhteydenottoja ja huolia siitä, että kouluissa järjestetään muun muassa Setan toimesta perheen vakaumuksen ja arvojen vastaista ideologista sisältöä.

– Joitakin näistä, kuten niin sanottuja sateenkaaripajoja, on esitetty jopa pakollisina, vaikka opetussuunnitelma ei sitä edellytä. Kysynkin opetusministeriilta, että millä tavoin hallitus aikoo turvata sen, että perusopetus on edelleen valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaisesti katsomuksellisesti sitoutumatonta ja niin, että oppilaalla on oikeus näistä pajoista kieltäytyä ja saada vakaumuksensa mukaista opetusta, Räsänen kysyi.

Opetusministeri Li Andersson kertoi, että Suomessa tehtyjen tutkimusten perusteella tiedetään, että vähemmistöihin kuuluvat lapset ja nuoret kohtaavat muita lapsia ja nuoria enemmän kiusaamista ja väkivaltaa kouluissa ja oppilaitoksissa. Näihin vähemmistöihin kuuluvat myöskin sateenkaarinuoret.

– Tiedetään, että väkivallan, häirinnän, syrjinnän ja kiusaamisen kohteeksi joutuminen vaikuttaa myöskin nuorten mielenterveyteen ja psyykkiseen hyvinvointiin, joten itse pidän varsin hyvänä että kouluissa pohditaan sukupuolen moninaisuutta ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta.

Andersson muistutti, että kouluilla on vahva päätäntävalta siitä, miten he opetusta järjestävät.

– Heillä on myöskin täysi oikeus ja mahdollisuus käyttää kansalaisjärjestöjä tai muita toimijoita, jos haluavat niiden tietoja tai oppimateriaaleja tai vastaavaa opetuksessa hyödyntää. Minä en aio opetusministerinä siihen puuttua.

Ylös